România, prin ochii expaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul Holding a organizat, vineri, la Clubul Ţăranului Român din Bucureşti, o şuetă despre potenţialul turistic al României. Evenimentul face parte din campania „Arată-ne România ta!“, organizată de ziarul „Adevărul“ în parteneriat cu National Geographic.

Doron Zliberstein (vicepreşedinte Tuborg), Rupert Wolf Murray (scriitor călător), Sebastian Froux (de la evadeazacunoi.ro) şi DJ-ul Tom Wilson au vorbit când fascinaţi de plaiurile României, când uimiţi de lipsa de implicare a românilor în turism. Ei au povestit cum au perceput prima dată România, prin ce experienţe au trecut, dar şi ce schimbări ar trebui să facem ca să ajungem să călătorim în propria ţară.

„Am venit în România pentru prima dată în 1986. Am făcut autostopul, dar nimeni nu a vrut să mă ia”, a început povestea sa Rupert Wolf Murray, care obişnuieşte să călătorească cel mai des cu bicicleta. „Voi staţi pe un depozit foarte bogat de resurse turistice, sate vechi şi locuri minunate, dar promovarea acestora se face prost, din această cauză nu vin străinii aici”, a subliniat scoţianul. Concluzia lui Murray a fost că turismul poate să fie un mare ajutor pentru economia românească.

Românilor le lipseşte experinţa în turism

Jurnalistul şi DJ-ul Tom Wilson a ajuns în România în 1999. S-a întors în 2000 şi s-a mutat definitiv în 2002. O emisiune la TVR l-a făcut să cunoască frumuseţile de aici. „Câţi dintre voi ştiţi de Cheile Nerei, care sunt cele mai lungi din România?”, a întrebat el într-o română învăţată „după ureche”, dar corectă. În primii trei ani şi-a petrecut vacanţele în România, iar de curând a străbătut Transfăgărăşanul pe bicicletă. 

Sebastian Froux a venit în România acum 10 ani cu un prieten. „Mi-a plăcut foarte mult şi la început am vrut să investesc aici. Am lucrat în mai multe domenii şi mi-am descoperit pasiunea: îmi place să comunic cu oamenii, să călătoresc, să organizez activităţi în aer liber”, a spus francezul. „României îi lipseşte infrastructura. Este o lipsă de respect pentru natură nu numai în România, ci peste tot în lume”, a spus el tranşant. A fost adusă în discuţie şi situaţia campingurilor de la noi.

„Dacă românii vor vedea cum se face camping în Franţa, vor face şi aici la fel. Nu este vorba de lipsa de educaţie, ci de lipsa experienţei”, a fost concluzia lui Murray.

Să profităm în România de „ecological tourism”!


Expaţii au amintit la dezbatere şi de turismul eco. „Este foarte greu să ai o vacanţă eco în zilele noastre şi mi se pare că <<green tourism>> e de viitor în România. Să mergi să vezi cum fac ţăranii must şi brânză în mod tradiţional, pe asta ar trebui pus accentul”, a comentat Tom Wilson.

„Să avem ochii mai deschişi pentru propria ţară şi să fim atenţi la celelalte culturi”, „să atragem turişti în munţii noştri”, „să conservăm tezaurul urban”, „să ne căpătăm mândria” - au spus vocile celor prezenţi la dezbaterea de la Muzeul Ţăranului Român.

Tineri temerari

„Adevărul” o susţine pe Crina "Coco" Popescu în campania ei de a mai sparge un record. Invitată să vorbească, tânăra de 16 ani a povestit cum se vede România de la Răşnov, dar şi care este cea mai curajoasă încercare a ei: să atingă cele mai înalte vârfuri şi cei mai înalţi vulcani de pe fiecare continent. În decembrie, Crina pleacă în Antarctica, să escaladeze vulcanul Sidley (4.181 de metri) şi muntele Vinson (4.897 de metri).

La finalul discuţiilor, a fost acordat şi marele premiu al campaniei online „Arată-ne România ta!”, oferit de agenţia de turism Paralela 45, o excursie de 10 zile la o pensiune din România, personalizată după preferinţa câştigătorului, Lorand Szekey. În plus, organizatorii au oferit şi trei dintre cele 10 colecţii National Geographic câştigate.

A urmat un concert susţinut de violoncelistul Adrian Naidin, cu doine şi serenade, trecând prin folclor autentic, jazz şi muzică clasică.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite