România, la Salonul de Carte din Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este invitata de onoare a celei de-a doua ediţii a târgului de carte parizian dedicat literaturii din zona balcanică. Scriitorii Florina Ilis, Gabriela Adameşteanu, Dumitru Ţepeneag, Matei Vişniec, Dan Lungu şi alţii vor participa la Salonul de Carte din Balcani în 26-27 iunie.

Invitată de onoare a ediţiei din 2011, care se va concentra asupra universului benzii desenate din Balcani, deci şi asupra relaţiei dintre acest gen artistic şi literatura de azi, România va fi reprezentată de personalităţi de prim-plan din peisajul literar autohton, majoritatea numărându-se printre autorii români cei mai traduşi în străinătate.

Real şi imaginar în literatura de azi

Mai mulţi prozatori de forţă - Florina Ilis, Gabriela Adameşteanu, Dumitru Ţepeneag şi Dan Lungu - alături de cel mai jucat dramaturg român contemporan din lume, Matei Vişniec, vor veni la Théâtre de la Grande Comédie de la Paris în acest weekend, împreună cu o selecţie din volumele pe care le-au semnat, şi vor participa la mai multe dezbateri.

Sâmbătă, la ora 13.30, Florina Ilis, Sebastian Reichmann, Dumitru Ţepeneag şi Virgil Tănase vor participa la masa rotundă „Literatura română - imaginarul pentru depăşirea realului", moderată de Andreea Roman. Duminică, la ora 11.00, va avea loc dezbaterea „România în drum spre noile literaturi angajate", al cărei moderator va fi Petre Răileanu. Vor discuta pe această temă Gabriela Adameşteanu, Matei Vişniec, Dan Lungu şi Letiţia Ilea. Duminică, la ora 13.00, artişii români Dodo Niţă şi Alexandru Ciubotariu îşi vor prezenta un proiect de bandă desenată.

Descoperirea Europei de Sud-Est

Desfăşurat sub patronajul Academiei Franceze, Salonul de Carte a Balcanilor este organizat de Asociaţia Albania şi de „Le Courrier de Balkans". Ediţia din 2011 îşi propune descoperirea culturii sud-est-europene, încă insuficient cunoscută în Occident. Temele principale care vor fi abordate sâmbătă şi duminică sunt literatura română şi banda desenată.

Printre manifestările găzduite de Théâtre de la Grande Comédie se numără mese rotunde şi o expoziţie de bandă desenată creată de artişti independenţi. În spaţiul dedicat Salonului, publicul va avea la dispoziţie o selecţie variată de volume de interes, în ediţii originale, precum şi în ediţii tipărite în Franţa.

Specialişti în BD

Dodo Niţă şi Alexandru Ciubotariu au publicat de curând volumul „Istoria benzii desente româneşti. 1891-2010". După 20 de ani de documentare, cei doi autori pasionaţi de BD au inventariat, comentat şi ilustrat istoria de peste un secol a acestui gen în România.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite