România, în capitala filmului de dragoste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara noastră este invitată de onoare la Festivalul Internaţional al Filmului de Dragoste de la Mons (Belgia), ce se va desfăşura anul acesta între 19 şi 26 februarie. Cele mai recente producţii cinema­tografice româneşti vor fi centrul atenţiei unui festival care celebrează, în fiecare an, filmele ce gravitează în jurul temei iubirii.

De 26 de ani, Mons, un oraş cu un aer medieval fermecător, situat în centrul Belgiei, îşi vede în fiecare an străzile inundate de o mulţime de invitaţi sosiţi din toată lumea să se bucure, cu ocazia sărbătorii iubirii, de interculturalitatea celei de-a 7-a arte.

Singurul festival de film din Belgia francofonă a pornit la drum în 1984 ca un eveniment de dimensiuni relativ modeste - aproximativ 12 filme europene în program şi câteva sute de participanţi - ajungând astăzi la proporţii notabile - în jur de 30.000 de spectatori şi peste 110 filme internaţionale în program.

Ca o nouă confirmare a vizibilităţii câştigate de cinematografia românească prin realizările „Noului Val", România este invitata de onoare a ediţiei de anul acesta a festivalului.

Două lungmetraje româneşti în competiţia internaţională şi unul în competiţia europeană, un scurtmetraj în competiţia filmelor scurte, o sesiune „Focus" dedicată exclusiv filmului românesc, un omagiu adus universităţii de teatru şi film din Bucureşti, întâlniri între producători belgieni şi români în vederea unor posibile colaborări - toate acestea vor aduce în prim-planul festivalului vârfurile cinematografiei româneşti din ultimii ani.

De ambele părţi ale baricadei

Filmul omnibus „Amintiri din Epoca de Aur. Dragoste în timpul liber“ va fi prezentat în cadrul secţiunii „Avanpremiere“

Filmul omnibus „Amintiri din Epoca de Aur. Dragoste în timpul liber“ va fi prezentat în cadrul secţiunii „Avanpremiere“

„Cealaltă Irina", filmul în regia lui Andrei Gruzsniczki care câştiga anul trecut un trofeu controversat la „Anonimul", concurează în competiţia internaţională de lungmetraje cu o poveste al cărei motor principal este, ­într-adevăr, iubirea oarbă.

Protagonistul, Aurel (interpretat de Andi Vasluianu), refuză să creadă că soţia lui (Simona Popescu), plecată în mod îndoielnic la muncă în Egipt, s-a sinucis şi începe să investigheze dacă ­într-adevăr ea a murit sau doar a dispărut.

„Websitestory", debutul în lungmetraj al lui Dan Chişu, concurează alături de filmul lui Gruzsniczki pentru marele premiu. Povestea filmului atinge doar tangenţial tema iubirii şi pare să aibă şanse scăzute de a-l câştiga. Laura, o adolescentă de 18 ani, petrece o noapte „aventuroasă" alături de prietena ei, Mira. A doua zi descoperă că Mira a murit, dar nu îşi poate aduce aminte nimic. Găseşte o serie de mesaje postate de prietena ei pe ­YouTube şi începe o luptă pentru răzbunare.

Ţara noastră este reprezentată şi de cealaltă parte a baricadei. Unul dintre membrii juriului ce vor decide câştigătorul în competiţia internaţională este cunoscuta actriţă Maria Dinulescu.

În competiţia europeană, concurează un alt film românesc care a fost selecţionat la mai multe festivaluri internaţionale - „Francesca", de Bobby Păunescu. „Bric Brac", un film în regia puţin cunoscutului Gabriel Achim, se află în competiţia de scurtmetraje. Filmul promite mult prin idee: un regizor (interpretat chiar de Gabriel Achim) încearcă să convingă un actor să joace rolul principal într-o peliculă despre revoluţia română. 

Ca bonus, o atracţie cu adevărat inedită de care se vor bucura spectatorii festivalului va fi o expoziţie de afişe de filme româneşti, prezentată la Art Plaza din Mons, în perioada 12-28 februarie. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite