România, absentă din turismul cultural

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Citiţi în "Dilema veche" de azi o anchetă despre dezinteresul în promovarea propriei ţări Noi nu ne vindem ţara! Nici măcar nouă înşine. Este concluzia la care am ajuns după ce am

Citiţi în "Dilema veche" de azi o anchetă despre dezinteresul în promovarea propriei ţări

Noi nu ne vindem ţara! Nici măcar nouă înşine. Este concluzia la care am ajuns după ce am căutat oferte de turism cultural intern, în zece agenţii din centrul Capitalei.

Nicio agenţie românească nu a fost capabilă să ne ofere circuite atractive în România, chiar în mijlocul sezonului, ca alternativă la destinaţiile rivale deja consacrate: Grecia, Spania, Italia, Franţa.

În numărul de astăzi al revistei "Dilema veche" puteţi "admira" tabloul delăsării agenţilor de turism bucureşteni, pe care i-am luat total prin surprindere, cerându-le un lucru aparent banal şi la îndemână: să ne ajute să ne vizităm ţara.

Agenţiile nu sunt pregătite să resusciteze turismul local, iar angajaţii, incapabili să privească mai departe de clişeele Dracula-Castelul Bran-Castelul Peleş-Cetatea Sighişoarei-mănăstirile din Moldova-Marea Neagră.

Ne-am pus în pielea românului obişnuit, cunoscător al acestor locuri fascinante, dar care vrea să descopere şi faţa nevăzută a României, la fel de spectaculoasă. O angajată de la Eurolines ne-a spus că agenţia nu are circuite interne organizate, dar poate aranja cazarea. Cu o condiţie: să venim de-acasă cu traseul gata făcut.

"Ce ne puteţi recomanda să vedem în România?" "Castelul lui Dracula din Bistriţa Năsăud, Munţii (!) Noroioşi din Buzău, dacă nu mă-nşel…", a gafat agenta.

Patrioţii ne trimit în Turcia

Agenţia Carpatia Tour stă prost cu pliantele despre România. Nu are niciunul. Nici trasee. Şi are şi tehnici de persuasiune descurajante: "Să ştiţi că un circuit prin ţară costă mult, cam 1.500 de euro două persoane, plus benzina dvs. şi mâncarea.

Traseul nu vi-l facem noi pentru că înseamnă timp pierdut, timp alocat, trebuie să cerem preţuri peste tot şi nu se vinde!" Cel mai mare şoc l-am avut atunci când am intrat la agenţia Patriot.

"Noi organizăm trasee doar în Turcia", a fost răspunsul care ne-a alungat din birou, iar J`Info Tours ne trimitea doar la Bran, la o pensiune, şi într-o frumoasă excursie în "staţiunea" Bucureşti.

La Rodell Travel mai avem de aşteptat până în vara viitoare pentru trasee în România. Firma avea locuri libere doar pentru o excursie cu autocarul, la începutul lui septembrie, pe Transfăgărăşan.

Traseul nu vi-l facem noi pentru că înseamnă timp pierdut
Agent turism
Carpatia Tour

Astăzi, în "Dilema veche"

"Complacerea în turismul lacom şi mediocru de acum este o crimă" - un interviu cu Cristian Tabără.

Rupert Wolfe Murray, consultant în comunicare: "Cultura originală a României se regăseşte în satele sale, în păduri şi în munţi".Locuri vestite şi neştiute: Mănăstirea Hurez, satul Viscri, "Micul Trianon" de la Floreşti, forturile din jurul Bucureştiului, codrii seculari de la Slătioara şi altele.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite