VIDEO Ritmuri andaluze la Bucureşti, în februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la 7 martie, la Bucureşti se desfăşoară Festivalul Flamenco. Organizată de Ambasada Spaniei şi Institutul Cervantes, manifestarea este menită să marcheze prezenţa Spaniei la Preşedinţia Uniunii Europene.

Organizatorii festivalului, aflat la prima lui ediţie, speră să-l transforme într-un eveniment anual, menit permită publicului românesc o mai bună cunoaştere a acestei arte care, născută dintr-un conglomerat de tradiţii, a devenit o formă specifică a culturii spaniole. Rădăcinile flamenco-ului se află în Andaluzia unde s-au contopit, înainte şi după Reconquista, elemente ale culturilor arabă, andaluză, sefardă şi gitană.

Epoca de aur a artei flamenco s-a plasat între 1869 şi 1910, când, de la forma strict populară, genul a fost acceptat de compozitori, care au scris muzică de operă şi operetă în acest stil, iar locul solistului (cântăreţ sau chitarist) şi al dansatorului a fost fost luat de adevărate ansambluri care evoluează în concerte sau în spectacole asemănătoare celor de balet sau de teatru.

Muzica clasică şi flamenco

În această nouă etapă, nunită Nuevo Flamenco, chitarei clasice i s-au alăturat alte instrumente: flaut, saxofon, pian, chitară bas şi chiar chitară electrică.

Artiştii invitaţi la acest festival aparţin elitei genului. Recunoscuti pe plan internaţional, distinşi în mai multe rânduri, sunt muzicieni şi dansatori cu studii clasice, care au ales să evolueze şi în acest stil, aducându-i uneori elemente noi.

După demonstraţia de dans oferită la Teatrul Odeon în zilele de 8,9 şi 10 februarie de cordobeza Yolanda Osuna, scena revine, până la începutul lunii martie muzicii. Deschiderea seriei de concerte aparţine formaţiei de cameră "La Maestranza", fondată în 1994 la San Lorenzo de El Escorial.

Membrii ei au formaţie clasică, dar cântă în egală măsură şi jazz, tango, flamenco şi muzică contemporană. Sub bagheta fondatorului ei, Jose Maria Gallardo del Rey, formaţia, care reuneşte sonorităţile flautului, clarinetului, violei, violoncelului, bass-ului, percuţiei şi chitarei, va prezenta, în concertul din 16 februarie, de la Ateneul Român, compoziţii semnate de Jose Maria Gallardo del Rey. 

Pian şi chitare

Un alt invitat excepţional este tânărul pianist de jazz Sergio Monroy, care a concertat până acum în săli prestigioase din Sapnia, dar şi în Anglia, Olanda, Germania şi Franţa. În concertele de la Sala Radio, din 22 şi 23 februarie, intitulat "Chicuco/ Jazz Flamenco", Monroy va fi însoţit de chitaristul Alejandro Benitez şi percuţionistul Isra Katumba, împreună cu care formează "Trio Sergio Monroy".

În sfârşit, un program clasic, cu piese semnate de Paco de Lucia, Sabicas, Esteban de Sanlucar, Nino Miguel, Andres Batista şi Serranito va fi oferit, în trei concerte, la Sala Mică a Ateneului (27 şi 28 februarie) şi la Teatrul Odeon (1 martie) de chitaristul Javier Conde.

Un clasic al ecranului

Ultimele zile ale festivalului (5,6 şi 7 martie) sunt destinate, la Institutul Francez, cunoscutului cineast Carlos Saura, iniţiatorului neorealismului în cinematograful spaniol, dar şi autorul unor pelicule dedicate dansului spaniol, tangoului, flamenco-ului care jalonează istoria genului din 1980 până astăzi.

Spectacol

Yolanda Osuna a încântat publicul bucureştean în trei recitaluri de dans flamenco la Teatrul Odeon.

Programul festivalului

16 februarie 2010

Sala Mare a Ateneului Român, str. Franklin nr. 1-3, ora 19.00: Ansamblul de muzică de cameră La Maestranza. În program, compoziţii de José María Gallardo del Rey. Preţul unui bilet: 32 de lei

22, 23 februarie 2010

Sala Radio, str. General Berthelot nr. 60, ora 19.00
"Chicuco / Jazz Flamenco"Trio Sergio Monroy. Preţul unui bilet: categoria I - 30 de lei; Categoria a II-a - 20 de lei

27, 28 februarie 2010

Sala Mică a Ateneului Român, ora 19.00: Recital de chitară flamenco: Javier Conde. Preţul unui bilet: 32 de lei

1 martie. Teatrul Odeon, Calea Victoriei nr. 40-42, ora 19.00: Recital de chitară flamenco: Javier Conde. Preţul unui bile: 31,80 lei. Balcon, rândurile 1-6 - 15,90 lei.

Sala "Elvire Popesco", Institutul Francez din Bucureşti, Bd. Dacia nr. 77

Vineri, 5 martie, ora 19: "Io, Don Giovanni"

Sâmbătă, 6 martie, ora 16.00: "Carmen"; ora 18.00: "Bodas de sangre" ; ora 20.00: "El amor brujo"

Duminică, 7 martie, ora 16.00: "Flamenco"; ora 18.00: "Goya en Burdeos" ora 20.00: Tango. Preţul unui bilet: 7 lei

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite