Revolta artistului cenzurat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Tara a desenat pe hărţi chipul negru al României Când vorbeşte despre România în arta lui, Sorin Tara vede negru în faţa ochilor: corupţie, sânge şi frică. Cea mai nouă

Sorin Tara a desenat pe hărţi chipul negru al României

Când vorbeşte despre România în arta lui, Sorin Tara vede negru în faţa ochilor: corupţie, sânge şi frică. Cea mai nouă expoziţie de la Anaid Art Gallery, "Finis Mundi", face un portret sumbru al României contemporane.

Sorin Tara este un român simplu, născut acum 32 de ani într-un sat din comuna Roşia, judeţul Sibiu, dar şi un artist controversat, incomod şi de multe ori cenzurat în propria ţară. "România" lui este întunecată şi permanent măcinată de conflicte.

În ţara lui Tara, ţăranii au furcile, secerile şi sapele mânjite de sânge în răscoalele trecutului, potentaţii zilei calcă pe cadavre, iar corupţia este un porc pus mereu la îngrăşat. Lucrările lui cu puternic mesaj social şi politic au fost scoase din expoziţii de nenumărate ori. Dar cenzura l-a înverşunat şi mai tare.

Expoziţiile sale, "Black Rumania", "Inutilite to be Romanian", "Apocalyptic for everybody" sau "Ride into the dark", au stârnit mereu reacţii contradictorii, iar acum Sorin Tara recidivează la Anaid Art Gallery din Bucureşti cu un nou set de lucrări mai rar întâlnite, care vor putea fi văzute până pe 4 noiembrie. Pe suprafaţa mai multor hărţi găsite într-o şcoală dintr-un sat transilvănean, artistul a suprapus imagini şi personaje. Trimiterile sale sunt culturale, religioase, sociale şi politice.

"Pot să declar că sunt homosexual, nebun..."

Sorin Tara e un artist care spune pe şleau ce gândeşte şi "îl doare în cot" de ceea ce cred alţii despre el. "Pot să declar ce vreau. Trăim într-o ţară liberă. Pot să declar că sunt homosexual, nebun, orice.... În ultima vreme spun ce îmi vine la gură", şopteşte plictisit Tara.

Cât despre arta sa.... "Şi retardaţii ar putea înţelege, pentru că folosesc adesea inscripţii ajutătoare, texte, cifre, simboluri arhicunoscute şi legende. E evident ceea ce fac. Fac numai ce vreau. Nu lucrez la comandă şi pe teme date de te miri ce cretin...

Nu desenez ce îmi cere te miri cine că a visat că i se potriveşte în casă. Noii îmbogăţiţi habar n-au. Mă doare în cot de banii şi de ofertele lor", se revoltă artistul. Deseori, Sorin Tara a spus că e, poate, singurul artist cenzurat din această ţară. "Au existat foarte multe momente când lucrări ale lui Tara au fost scoase din expoziţie.

Când a trebuit să expună în muzee sau centre culturale, foarte multe din lucrările lui au fost refuzate. Răspunsul lor a fost direct: <> ", declară Diana Dochia, curatorul expoziţiei. S-a întâmplat la Sibiu, într-un mic spaţiu de artă contemporană. Un portret al primarului i-a deranjat pe organizatori, care, de frică sau ruşine, au preferat să nu îl supere pe "stăpân". "Nu contează cum arată portretul respectiv.

Replica a fost că nu poate fi expus pentru că primarul s-ar fi supărat. Nu cred că ar fi fost atât de deranjat". Au mai existat şi alte cazuri, la Iaşi, când o parte din lucrările care aveau trimiteri religioase au fost scoase din expoziţie. "Problema e că se întâmplă numai în România. Noi organizăm foarte multe expoziţii în străinătate, unde Tara are un feedback foarte bun", remarcă Diana Dochia.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite