Revelion la Operă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentaţia cu opereta „Văduva veselă“ va avea loc miercuri, la ora 18.00. Opera Naţională Bucureşti continuă tradiţia organizării unui eveniment deosebit în seara de Anul Nou. Invitata specială va fi soprana Leontina Văduva.

Dacă în anii trecuţi cei care au ales să îşi petreacă Revelionul la Operă au urmărit “Liliacul”, de această dată iubitorii muzicii clasice se vor bucura de opereta „Văduva veselă” (Franz Lehár), sub conducerea muzicală a dirijorului Cornel Trăilescu.

Alături de Leontina Văduva, în rolul Hannei, vor cânta artiştii ONB Mihnea Lamatic, Irina Iordăchescu, Mihai Lazăr, Teodor Ilincăi, Ion Dimieru, Vlad Miriţă, Vasile Chişiu sau Lucian Cioroianu. Tot din distribuţie face parte şi actorul Mihai Bisericanu, care va interpreta rolul Njegus.

Spectacolul va fi susţinut de corul pregătit de maestrul Stelian Olariu şi de ansamblul de balet al ONB.

În cadrul unor momente-surpriză, vor evolua Radu Gheorghe, Robert Nagy, Aura Urziceanu, Ozana Barabancea, Adela Crăciun şi Alin Gheorghiu. 

„Văduva veselă“ a avut premiera mondială pe 25 decembrie 1905, la Teatrul din Viena, Austria. În 1906, opereta a fost montată şi în România de Compania lirică „George Grigoriu“.

Lucrarea a ţinut afişul stagiunii de vară, cu Leonard în rolul lui Danilo (la câteva luni după ce Teatrul Vienez făcuse un turneu cu acest spectacol în România, dirijor fiind chiar Lehár).
Brandul „Văduva veselă”

În 1957, Teatrul de Stat de Operetă a pus în scenă „Văduva veselă”, cu Ion Dacian în rolul lui Danilo. Opereta a cunoscut succese absolute atât în Europa, cât şi în S.U.A., America Latină sau Australia. S-a jucat, în 1905, la Viena, de peste 400 de ori, la Berlin la fel.

La Londra a avut peste 800 de reprezentaţii, iar în S.U.A. a atins un număr-record pentru un titlu de operetă, declanşând o adevărată „văduvomanie”, un adevărat brand care vindea produse-pirat precum pălării supradimensionate, pantofi, ţigări, un corset şi chiar un cocktail cu acest nume, făcut din gin cu vermut dulce, bitter, gheaţă şi suc de lămâie.

Opereta a ajuns chiar şi la Buenos Aires, unde, la un moment dat, s-a jucat simultan în cinci limbi diferite, în cinci teatre diferite, iar în Australia a avut peste 416 spectacole, ajungând, într-un final, la 500.000 de reprezentaţii, în primii 60 de ani.

La Opera Naţională Bucureşti a avut premiera în 2004, regia fiind semnată de Mircea Cornişteanu, iar decorurile de Viorica Petrovici. Coregrafia spectacolului a fost realizată de Mihai Babuşka. Conceptul artistic al spectacolului din noaptea de Anul Nou îi aparţine lui Ionel Pantea.

La mai bine de un secol de la premiera sa vieneză, „Văduva veselă“ continuă să fie una dintre operetele cele mai iubite de public, cu multe „şlagăre“ muzicale şi momente antrenante. 

Premieră în anul 1905

„Văduva veselă”, operetă compusă de Franz Lehár, a avut premiera mondială la „Theater an der Wien” din Austria, în data de 25 decembrie 1905, sub titlul „Die lustige Witwe”. Un an mai târziu, a fost montată şi în România de Compania lirică „George Grigoriu“.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite