Retrospectivă Radu Gabrea, la Muzeul Ţăranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci pelicule ale cunoscutului cineast Radu Gabrea produse  în Germania vor fi proiectate de azi şi până duminică în Noul Cinematograf al Regizorului Român din Capitală. Programul include filmele „Nu te teme, Jacob!“, „Un bărbat ca Eva“, „Rosenemil“, „Călătorie la întâmplare“ şi „Absurditatea iubirii“, produse între 1981 şi 1993. 

Filmele produse în Germania ale regizorului Radu Gabrea vor putea fi vizionate la Noul Cinematograf al Regizorului Român, din cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, începând de astăzi şi până duminică, între orele 19.30 şi 22.00. Produse între anii 1981 şi 1993, „Nu te teme, Jacob!", „Un bărbat ca Eva", „Rosenemil", „Călătorie la întâmplare" şi „Absurditatea iubirii" sunt filme de referinţă în creaţia regizorului în vârstă de 75 de ani.

„Călătorie la întâmplare“ (1991)



Gabrea, care a debutat în 1969 cu lungmetrajul „Prea mic pentru un război atât de mare" (premiat la Locarno în 1970), a fost nevoit să părăsească România patru ani mai târziu după ce Nicolae Ceau­şescu a oprit difuzarea filmului „Dincolo de nisipuri" (1973). Cenzura şi conflictul direct cu şeful statului l-au determinat să se stabilească în Germania, ţara de origine a mamei sale. În 1974, „Dincolo de nisipuri" a participat la Cannes în „Quinzaine des Realisateurs".

Cele cinci pelicule proiectate la Cinematograful Regizorului Român sunt produse în perioada în care Gabrea se afla în Germania. „Nu te teme, Jacob!" este o adaptare a celebrei nuvele „O făclie de Paşte" a lui I.L. Caragiale, „Un bărbat ca Eva" e un omagiu adus regizorului Rainer Werner Fassbineder, iar „Absurditatea iubirii" şi  „Călătorie la întâmplare" au fost realizate pentru ZDF. „Un bărbat ca Eva" îi aduce regizorului recunoaşterea internaţională, în 1984.

Poveşti de dragoste cu năbădăi

Un film nonconformist şi inovator, „Un bărbat ca Eva" foloseşte ca pretex al poveştii viaţa regizorului german Reiner Werner Fassbinder, mort la 38 de ani, unul dintre cei mai valoroşi cineaşti ai „noului val german". „Nu te teme, Jacob!" explorează teritoriul filmului psihologic, acţiunea petrecându-se la sfârşitul secolului, înainte de Paşte, într-un sat din Europa. Lejba Sibal şi soţia sa însărcinată Sara închiriază un han. Sunt evrei şi sunt departe de progromurile din Galicia şi Rusia, dar Lejba este înfricoşat. Ameninţat cu moartea de către fostul său servitor George, se teme pentru el, pentru soţia sa şi pentru copilul lor nenăscut. Filmul este povestea unei transformări uimitoare a unui om alienat într-un om ferm şi înfruntându-şi soarta direct, Lejba simbolizează evreul modern.

image

„Rosenemil“ (1983)



Pelicula „Rosenemil" are la bază romanul lui Georg Hermann. Acţiunea se desfăşoară în Berlinul sfârşitului de secol. Protagonistul filmului, Emil, interpretat de Werner Sto­cker, îşi câştigă traiul vânzând romane de dragoste pe stradă. Destinul lui Emil se dovedeşte cel al iubirii tragice, proiectat pe fundalul unui Berlin al anilor 1900.  Produs în 1991, „Călătorie la întâmplare" surprinde o tânără pereche de profesori din Köln care nu-şi mai pot permite să-şi facă concediul în Ardeche, în Sudul Franţei. Propunerea unui prieten scriitor va fi salvatoare, dar şi incitantă. „Absurditatea iubirii" îl are ca protagonist pe Georg Bleistein, un tânăr obez. Bleistein trăieşte în „Oraşul cel mic", cu mătuşa şi bunica lui.  Mama l-a părăsit, iar singura lui bucurie sunt revistele porno. Izgonit din casă, Georg  fură banii celor două bătrâne şi fuge în „Oraşul cel mare", unde se îndrăgosteşte de o prostituată alcoolică. 

Radu Gabrea lucrează în prezent la docu-drama „Ultimele zile din viaţa lui Nicolae Ceauşescu", proiect finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei cu 696.087 RON în cadrul sesiunii de concurs iunie - iulie 2010.

Programul proiecţiilor

- Astăzi, 1 iulie

19.30: „Un bărbat ca Eva" (1983)
22.00:  „Nu te teme, Jacob!" (1981)

- Mâine, 2 iulie

19.30: „Călătorie la întâmplare" (1991)
22.00: „Rosenemil" (1983)

- Duminică, 3 iulie

19.00: „Absurditatea iubirii. Partea I" (1988)
21.30: „Absurditatea iubirii. Partea II" (1988)

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite