Retrospectivă Aman, la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eveniment expoziţional la Muzeul Naţional Cotroceni: astăzi, la ora 18.00, sunteţi invitaţi în Spaţiile Medievale pentru vernisajul expoziţiei „Theodor Aman, pictor şi gravor".

Expoziţia este dedicată unui nume foarte important al plasticii româneşti, un clasic al picturii secolului XIX.  Paradoxal totuşi, Theodor Aman (1831-1891) este destul de puţin cunoscut în întreaga complexitate şi varietate a creaţiei sale, pe care Muzeul Cotroceni încearcă s-o redea prin această expoziţie, a cărei selecţie se doreşte a fi cât mai reprezentativă pentru diversele tematici şi tehnici abordate de artist.

Expoziţia cuprinde peste 130 de lucrări (picturi, gravuri şi desene), precum şi un set de obiecte personale care au aparţinut artistului. Pictura istorică, portretul, scenele orientale şi de gen, peisajul, natura statică - toate aceste subiecte se regăsesc în cadrul expoziţiei, prin lucrări de o mare valoare patrimonială.

Printre cele mai reprezentative compoziţii inspirate de trecutul naţional, prezente în expoziţie, se numără: „Mihai Viteazul primind solii turci cu daruri din partea sultanului", „Unirea Principatelor", „Proclamarea Unirii (votul de la 24 ianuarie 1859)", „Bătălia cu facle a lui Vlad Ţepeş".

Vernisajul va fi urmat de un concert al cărui program cuprinde fragmente din repertoriul concertului dat în casa lui Aman la 28 februarie 1879, cu prilejul uneia dintre seratele muzicale pe care acesta le găzduia deseori: Verdi, Mozart, Vieuxtemps, Bach, Chopin, Schumann. Expoziţia va fi deschisă publicului până la 29 mai şi va putea fi vizitată de marţi până duminică între orele 9.30 şi 17.30.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite