Regizorul Alexandru Dabija: „Eminescu și Caragiale își dispută tutela asupra neamului românesc, ca doi părinți isterici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul de teatru Alexandru Dabija a declarat, într-un interviu publicat în caietul-program al spectacolului „Două loturi", pe care l-a regizat la Teatrul Național din București, că noi, românii, trăim „într-un tip de schizofrenie care ne aruncă ba în brațele lui Eminescu, ba în ale lui Caragiale".

Regizorul mai consideră că poetul și dramaturgul „își dispută pe rând tutela asupra neamului românesc, ca doi părinți isterici". Alexandru Dabija a inaugurat Sala Mică a Teatrului Național din București cu un spectacol montat într-o manieră „horror".

În „Două loturi", care îl are în rolul lui Lefter Popescu pe actorul Gavril Pătru, Dabija arată că succesiunea de ghinioane ale lui Lefter trimite cu gândul la destin, la o glumă sinistră, comisă de nu se știe cine. „Când depășește limitele, nenorocul stârnește compasiune și, în cazuri extreme, groaza", spune regizorul.

Alexandru Dabija mai arată că nimeni nu încearcă să concureze sau să corecteze performanța unică a lui Birlic din celebrul film „Două lozuri".

Imagine din spectacol

Imagine din spectacolul de la TNB

Spectacolul de la Național îi mai are în distribuție, printre alții, pe Marius Manole, Ana Ciontea, Valentina Zaharia, Daniel Hara, Mihai Munteniță.

Costumele au fost create de Liliana Cenean, iar decorurile de Helmut Stürmer. Mişcarea scenică este condusă de Florin Fieroiu. Spectacolul se va mai juca pe 19 octombrie, la Sala Mică a Teatrului Național din București, de la ora 20.00. Biletele costă 16 lei și 40 de lei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite