Regizorul "Rascoalei" vrea sa faca un film despre maicuta crucificata de la Tanacu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azucena", in regia lui Mircea Muresan, trebuia sa aiba premiera in Romania inca din luna mai. Acest lucru a fost amanat pentru o perioada nedeterminata, deoarece regizorul se afla in conflict cu

Azucena", in regia lui Mircea Muresan, trebuia sa aiba premiera in Romania inca din luna mai. Acest lucru a fost amanat pentru o perioada nedeterminata, deoarece regizorul se afla in conflict cu producatorul filmului, care a intervenit in montajul final fara sa se consulte cu autorul peliculei. Mircea Muresan a mai realizat de-a lungul vremii "Rascoala", ce a obtinut la Cannes premiul Opera Prima, in 1966, "Baltagul", "Blestemul Pamantului" si "Blestemul iubirii" dupa romanul "Ion", serialul de televiziune "Toate panzele sus", "A doua cadere a Constantinopolului" s.a.
- Domnule Muresan, ne-ati tot amenintat cu premiera filmului "Azucena". Ce s-a intamplat?
- "Azucena" nu va mai avea premiera curand. Trebuia sa intre in cinematografe inca din luna mai, dar in prezent sunt in litigiu, care probabil va intra in justitie, cu producatorul peliculei Artfilm. S-au apucat sa taie din film, intervenind in montajul meu final fara sa ma consulte.
- A existat totusi o avanpremiera la Los Angeles. Cum a fost primit filmul acolo?
- A rulat intr-un cadru organizat de Consulatul Roman din Los Angeles, iar vizionarea a avut loc pentru romanii de acolo. A fost exceptional de bine primit si toata lumea a fost incantata. A mai existat o productie privata, cu niste producatori straini, dar nu si-au exprimat insa dorinta de a baga foarte multi bani ca sa dubleze filmul. "Azucena" a mai fost proiectat si anul trecut, la Mamaia si, dupa aceasta prezentare publica, producatorul s-a apucat sa remonteze filmul de capul lui, fara sa consulte autorul legal, adica regizorul, conform legii. Momentan, suntem intr-un litigiu care cred ca se va rezolva in justitie. Cerem daune morale in principal, insa nu pot sa spun acum cifre.
- Ce modificari a suferit filmul?
- Intai si intai, a fost adus un prejudiciu moral, producatorul neavand voie sa se atinga de film fara sa ma intrebe si pe mine. In al doilea rand, au fost aduse prejudicii conceptiei regizorale si viziunii autorului. Au fost taiate secvente, replici, au fost schimbate replicile dintr-un loc intr-altul. In total, au fost taiate opt minute din film. Daca o sa am castig de cauza, o sa-l refac asa cum a fost initial.
- Lasand la o parte aceste neintelegeri, la ce lucrati in prezent?
- Subiectul urmatorului film priveste tiganii baroni. M-am gandit intr-o oarecare masura pe cine as aduce in distributie, insa e prematur sa dezvalui acum. Actiunea se petrece in castelele de tinichea ale tiganilor. "Tiganul baron" este o opereta foarte frumoasa de Strauss, iar eu o sa fac un fel de joc cu muzica acestuia si cu tiganii care au ajuns sa traiasca in castele. Pentru rolul tigancii m-am gandit la Olimpia Olari, interpreta Azucenei. In paralel, mai lucrez si la un alt scenariu. Ma gandesc sa fac un film despre drama care s-a petrecut la Manastirea Tanacu, cu maicuta sacrificata pe cruce, si deja am facut un proiect, care se numeste "Sfanta Magdalena a diavolilor".
- La un film gen "Rascoala" v-ati mai gandit?
- Nu cred ca vom mai reusi sa facem filme de o asemenea amploare, pentru ca sunt prea scumpe. O "Rascoala", astazi, s-ar ridica la 30-40 miliarde lei, pe putin. La "Azucena", am cheltuit 15 miliarde, iar la "Tiganul baron" probabil tot asa vom ajunge.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite