Regizorul Liviu Ciulei îşi povesteşte viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Albumul monografic „Liviu Ciulei. Cu gândiri şi cu imagini“ va fi lansat astăzi, la ora 18.00, la librăria Cărtureşti din Capitală, în prezenţa artistului.Volumul, apărut la editura Igloo Media, cuprinde în cele peste 300 de pagini imagini şi texte-comentarii semnate de Liviu Ciulei şi de colaboratorul său de o viaţă, Mihai Lupu.

„Goală, scena unui teatru e ca un spaţiu parcă lipsit de aer. Clădind un decor în vid, în acest «spaţiu gol», cum l-a numit Peter Brook, noi trebuie să realizăm aerul piesei, atmosfera ei: universul piesei. Doar atunci reuşim un decor care să folosească textului, acţiunii lui, întregului spectacol, în concordanţă cu interpretarea regizorului şi a actorilor, pentru a obţine fuziunea dintre public şi intenţiile piesei“, mărturiseşte Liviu Ciulei.

Regizor, actor, scenograf, profesor, arhitect, Liviu Ciulei şi-a dedicat peste 60 de ani din viaţă teatrului şi filmului românesc. În volumul „Liviu Ciulei. Cu gândiri şi cu imagini“ se regăsesc în fotografii cele mai inedite aspecte din activitatea unui mare regizor, dar şi schiţele realizate de artist pentru modernizarea mai multor săli de teatru din România, în anii `60-`70.

Primul spectacol, la 23 de aniLiviu Ciulei afirmă că interesul său pentru scenografie a început foarte devreme: „Încă din liceu am început să mâzgălesc schiţe de decor. Apoi, în 1946, la 23 de ani, am regizat şi am făcut decorurile pentru primul meu spectacol profesionist. (...) Eram încă student la Arhitectură şi primele mele decoruri au avut căutare, deoarece înlocuiau decorurile pictate pe pânză cu un fel de verism arhitectural“.

Primele trei capitole acoperă activitatea regizorală şi actoricească a lui Liviu Ciulei, al patrulea capitol se ocupă de spectacolele regizate de maestru, al cincilea capitol se referă la realizările sale în cinematografie, iar ultimul capitol, al şaselea, cuprinde preocupările sale în domeniul arhitecturii de teatru. „Întreaga carte reflectă o activitate de peste jumătate de secol în arta spectacolului“, spune Ciulei.

Personalitate complexă

Liviu Ciulei s-a născut la 7 iulie 1923, în Bucureşti. În 1946 a absolvit Conservatorul de Artă Dramatică din Capitală, iar în 1949, Facultatea de Arhitectură. La vârsta de 23 de ani, student fiind la Arhitectură, a făcut decorurile primului său spectacol profesionist, totodată semnând şi regia. Între anii 1948 şi 1956 a realizat scenografia pentru mai multe piese de teatru, în unele interpretând diverse roluri. A început să joace în filme în anul 1951.

„Pădurea spânzuraţilor“, peliculă realizată de Liviu Ciulei, a primit în 1965 premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes. Între 1963 şi 1972 a fost director al Teatrului Bulandra, iar în anii `80 a fost directorul artistic al teatrului Guthrie din Minneapolis, SUA. În prezent, se joacă la Bulandra două spectacole regizate de Liviu Ciulei: „Henric al IV-lea“ şi „Şase personaje în căutarea unui autor“.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite