Regizoarea iraniana Marjane Satrapi vine în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marjane Satrapi, regizoarea filmului "Persepolis", va fi prezentă, la sfârşitul săptămânii viitoare, la Bucureşti, pentru o sesiune de autografe pe romanele sale grafice, "Persepolis" şi "Broderii", şi pentru lansarea celui mai nou film al său, "Iubire persană".

Autoarea şi realizatoarea franceză de origine iraniană Marjane Satrapi va fi prezentă la premiera de gală a filmului "Iubire persană", ce va avea loc pe 10 februarie, la Institutul Francez din Bucureşti, au declarat, pentru Mediafax, reprezentanţi ai casei de distribuţie Metropolis Film.

Marjane Satrapi va susţine şi o sesiune de autografe pe romanele grafice "Persepolis" şi "Broderii", publicate de editura Art, în 11 februarie, de la ora 17.00, la Librăria Bastilia din Capitală.

Marjane Satrapi, născută în 1969, în Iran, şi-a petrecut copilăria în Teheranul de dinaintea Revoluţiei Iraniene, teama părinţilor de violenţele politice determinând-o să urmeze liceul la Viena. Întoarsă în ţara natală, a mers la universitate şi s-a căsătorit la 21 de ani, pentru a divorţa trei ani mai târziu. După un masterat în comunicare vizuală urmat la Teheran, Satrapi a plecat la Strasbourg, pentru a se stabili apoi la Paris, unde lucrează ca ilustratoare şi regizoare.

După succesul "Persepolis" - atât în benzi desenate, cât şi în formula animată -, Satrapi colaborează acum cu artistul şi regizorul Vincent Paronnaud la adaptarea unui alt roman grafic al său, "Iubire persană/ Poulet aux prunes".

Povestea din "Iubire persană" se desfăşoară în Teheran, în anul 1958. De când îndrăgita vioară a lui Nasser Ali Khan, cel mai renumit violonist, este distrusă, acesta pierde gustul vieţii. Incapabil să mai găsească o altă vioară pentru a o înlocui, el decide să se aşeze în pat şi să aştepte moartea. În aşteptarea ei, alunecă în reverii, în acelaşi timp melancolice, fericite şi pline de umor.

Pe lângă Premiul Juriului de la Cannes, Satrapi a mai primit în 2008 Premiul Cinema For Peace pentru Cel mai valoros film al anului, în 2009 fiind numită Doctor honoris causa de către Universitatea Catolică din Louvain, Belgia.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite