Recital Grigore Leşe şi Victor Rebengiuc, la Ateneu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leşe şi Rebengiuc vor oferi un spectacol de muzică şi poezie în memoria poetului Ioan Alexandru, intitulat „Lumină lină". Spectacolul are loc duminică, 26 februarie, de la ora 19.00.


„Lumină Lină", prin lirica poetului Ioan Alexandru, uneşte două mari voci ale scenei româneşti: Victor Rebengiuc şi Grigore Leşe. O noapte tainică sub semnul lui Ioan Alexandru la Ateneul Român, în care poemele vor aduce cânt stravechi, iar muzica va cere poezie. Cele mai frumoase texte ale poetului Ioan Alexandru, alese de Victor Rebengiuc, se împletesc cu unele dintre cele mai tulburătoare hori ale lui Grigore Leşe, auzite şi nemaiauzite.

„După gustul meu, poeţii îşi recită mai bine poeziile decât o fac actorii. Fireşte, cu excepţiile de rigoare. Cine i-a auzit pe Nichita Stănescu, pe Cezar Ivănescu, pe George Călinescu, pe Teodor Pâcă şi pe alţii rostindu-şi textele nu-si poate imagina un mai potrivit mod de lectură. (De neuitat e, pentru mine, Sadoveanu citind „Sara pe deal").

Ioan Alexandru avea, şi el, harul - incomparabil - de a-şi scanda versurile cu un amestec de simplitate arhaică, patos profetic şi inocenţă adolescentină. Era integral prezent în fiecare silabă, în fiecare literă pe care o pronunţa. Combustia interioară care se făcea auzită în fiecare sunet avea o forţă de contaminare irezistibilă. Şi asta pentru că era unul dintre acei puţini care tratează cuvintele nu ca pe nişte convenţii, ci ca pe nişte stihii vitale, autonome, mânate de adierea Duhului...

Mă bucur că ne amintim de Ioan Alexandru. Şi mă bucur că "agentul" acestei amintiri e Victor Rebengiuc, însoţit de suspinele lui Grigore Leşe", explică Andrei Pleşu într-un comunicat al organizatorilor.

Biletele sunt disponibile la preţul de 70 de lei în Librăriile Cărtureşti, la Ateneul Român, magazinele Orange, Vodafone, Germanos şi Domo şi online pe eventim.ro.
.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite