Rebengiuc, Actorul Om

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul a fost prezent, marţi seara, la lansarea cărţii despre viaţa şi activitatea sa, apărută la Editura Humanitas Vor merge din nou oamenii la teatru, aşa cum o făceau altădată,

Actorul a fost prezent, marţi seara, la lansarea cărţii despre viaţa şi activitatea sa, apărută la Editura Humanitas

Vor merge din nou oamenii la teatru, aşa cum o făceau altădată, după ce vor citi această carte? E în stare un volum, despre un destin special, fără nimic inventat, să trezească interesul pentru modele umane şi profesionale, deopotrivă? Acesta pare a fi mesajul Editurii Humanitas, care a publicat volumul ce strânge aproximativ 80 de semnături ale oamenilor care l-au cunoscut pe marele actor.

Directorul Editurii Humnitas, Gabriel Liiceanu, spune că acesta este şi rostul unor astfel de cărţi: ele sunt "arhivarea vieţii unui om", dar nu a unui om oarecare, ci a unuia pentru care viaţa a constituit o împlinire. "Privind la imaginile împlinite ale vieţii altora, consideră Liiceanu, oamenii pot căpăta modele şi nu este exclus ca, pentru mii de cititori, cartea să devină o provocare pe drumul vieţii lor."

Şi, într-adevăr, Victor Rebengiuc este ţinta perfectă pentru căutătorul de modele umane şi profesionale. La 75 de ani, ocazie cu care a şi apărut volumul, artistul a primit o carte. De fapt, o lungă scrisoare a unei lungi declaraţii de dragoste. Fără nicio exagerare, în seara lansării cărţii despre viaţa lui, care s-a confundat în bună parte cu actoria, Rebengiuc arăta foarte tânăr.

Era, într-o bună măsură, acelaşi tânăr despre care Liiceanu, în prima parte a lansării volumului, a vorbit, explicând succesul actorului. "Drama prin care trece tineretul de astăzi este că-şi ignoră memoria de maestru. Or, tânărul nostru, de la începutul cărţii, învaţă de la maestrul său cum trebuie să-şi facă bine meseria."

Şi-a înţeles fiecare personaj

Altă calitate a artistului aniversat, crede Liiceanu, este că a încercat să înţeleagă, din interior, dreptatea fiecărui personaj, fie el negativ sau pozitiv. "Pentru că, spune el, toate personajele din artă au dreptate - dreptatea lor -, care e alta decât morala. (...) Caliban din <> lui Shakespeare e un analfabet, o brută, un tip care reprezintă forţele telurice, dar, cu toate astea, Rebengiuc a încercat să-i înţeleagă poziţia, aceea a deposedatului care se revoltă. De aceea e un actor mare."

Autoarele cărţii "Victor Rebengiuc - Omul şi actorul" - Simona Chiţan şi Mihaela Michailov - au mers tocmai pe această diversitate de roluri, fiecare cu partea lui de senzaţional, care au făcut din Rebengiuc un artist important şi un destin atrăgător. Majoritatea interviurilor - cartea e un foarte detaliat demers jurnalistic - sunt luate actorilor, regizorilor, soţiei, prietenilor, fiului, care, poate nu întâmplător, sunt figuri la fel de interesante.

Să promovezi o carte despre Rebengiuc e un efort mic

Ce a însemnat pentru Humanitas "ţintirea" unei personalităţi ca Victor Rebengiuc? Gabriel Liiceanu răspunde că Rebengiuc e un punct uşor "marchetizabil", e o personă publică, şi atunci a fost uşor ca editura să ia capitalul său de publicitate.

Dacă citeşti cartea, constaţi că părerile despre Rebengiuc converg către aceeaşi impresie: e un artist popular, care şi-a făcut treaba. Serios, adică. Diferenţa e că fiecare om care l-a cunoscut dă alt nume calităţilor sale. Caramitru spune că Rebengiuc "are un soi de fanatism inteligent (...), o crâncenă credinţă în forţa şi importanţa actului artistic", iar Maia Morgenstern crede că "emană forţă şi o armonie extraordinară cu el însuşi".

Liviu Ciulei mărturiseşte că, de-a lungul vieţii, în compania lui Victor Rebengiuc, cei doi ajunseseră la tipul de comunicare perfectă, aceea din priviri. "E disciplinat, crede regizorul, serios şi coboară până în profunzimea unui rol". Cele mai bune interpretări, consideră Ciulei, sunt rolul lui Apostol Bologa, din "Pădurea Spânzuraţilor", şi cel al lui Ilie Moromete, din "Moromeţii". În fine, conchide regizorul, dacă tragi o linie, după atâtea roluri, constaţi că Rebengiuc e un artist al contrastelor.

Cei mai buni oameni sunt oamenii ca Victor Rebengiuc

Gabriel Liiceanu, scriitor, directorul Editurii Humanitas

A fost un artist mare de când l-am cunoscut

Mariana Mihuţ, actriţă, soţia artistului

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite