„Război şi pace“, cu „Adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, 21 septembrie, primul volum din capodopera scriitorului rus Lev Tolstoi se distribuie cu ziarul, la preţul de 14,99 lei. Seria „Război şi pace“, frescă magistrală a Rusiei ameninţate de război, este editată în patru volume de colecţie, în „Biblioteca Adevărul“, cu apariţie săptămânală.

Romanul „Război şi pace" a fost publicat pentru prima dată între anii 1865 şi 1869. O frescă a Rusiei zbuciumate de conflicte, romanul este rezultatul unei documentări impresionante şi a devenit, în timp, una dintre cărţile de referinţă ale marii literaturi a lumii. Lev Tolstoi a lucrat pentru „Război şi pace" mai bine de şase ani, ciornele şi paginile de corectură depăşind cu mult dimensiunea romanului în sine - aproximativ 1.600 de pagini.

„Având de gând să scriu despre un decembrist care se întorcea din Siberia, m-am întors mai întâi până la epoca insurecţiei de la 14 decembrie, apoi la copilăria şi tinereţea oamenilor care au luat parte la această acţiune, m-a pasionat Războiul Patriotic din 1812 şi, întrucât războiul din 1812 era în legătură cu anul 1805, mi-am început întreaga lucrare cu această perioadă", povestea Tolstoi în „Jurnalul" său.

Tolstoi descrie măreţia oamenilor simpli

De o măestrie epică remarcabilă, „Război şi pace" este povestea a trei familii din înalta nobilime rusă: Bolkonski, Bezuhov şi Rostov. Tolstoi foloseşte destinele individuale pentru a descrie Rusia în pragul conflictului cu Franţa lui Napoleon Bonaparte. Astfel, dimensiunile tragice se împletesc cu o forţă fantastică, căci scriitorul rus redă stările sufleteşti ale oamenilor, conturând în acelaşi timp zbuciumul oraşelor, al războiului şi al întregii societăţi care este ameninţată de un puternic conflict.

Totuşi, Tolstoi alege să descrie măreţia oamenilor simpli. Scriitorul spunea într-una dintre introducerile iniţiale ale romanului „Război şi pace" că „nici Napoleon şi nici Alexandru, nici Kutuzov şi nici Talleyrand nu vor fi eroii mei". „Voi scrie istoria unor oameni mai liberi decât oamenii de stat, istoria unor oameni care au trăit în cele mai prielnice condiţii de viaţă, a unor oameni feriţi de sărăcie şi de ignoranţă, independenţi, a unor oameni care n-au avut cusururile necesare pentru a lăsa urme, în paginile cronicilor...", mai scria Tolstoi.

În acelaşi timp, Tolstoi povestea în „Jurnalul" său: „Mă pasionează istoria lui Napoleon şi Alexandru. Ideea de a scrie o istorie psihologică - romanul lui Napoleon şi Alexandru - conştiinţa posibilităţii de a face un lucru mare m-a cuprins acum ca un nor de bucurie. Toată mârşăvia, toată vorbăria, toată nebunia, toate contradicţiile din sufletul oamenilor care i-au înconjurat şi din ei înşişi".

Unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii Lev Tolstoi (1828 - 1910)  este considerat de către critici ca fiind unul dintre cei mai importanţi romancieri ai lumii. Alături de F. M. Dostoievski, Tolstoi face parte din perioada cunoscută ca vârsta de aur a literaturii ruse. Operele sale, „Război şi pace" şi „Anna Karenina", au avut o influenţă puternică asupra literaturii internaţionale şi continuă să fie deopotrivă citite, comentate şi ecranizate şi astăzi.

"Voi scrie istoria unor oameni mai liberi decât oamenii de stat, a unor oameni care n-au avut cusururile necesare pentru a lăsa urme în paginile cronicilor..."
Lev Tolstoi
scriitor

Următoarele apariţii în ziua de miercuri

28 septembrie: Volumul II din „Război şi pace", preţ: 14,99 lei
5 octombrie: Volumul III din „Război şi pace", preţ: 14, 99 lei
12 octombrie:
Volumul IV din „Război şi pace", preţ: 14, 99 lei

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite