Radu Jude: „E un film despre confuzie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Al doilea lungmetraj al regizorului în vârstă de 35 de ani, intitulat „Toată lumea din familia noastră“, a fost selectat la Festivalul de la Berlin.

Filmul „Toată lumea din familia noastră" va avea premiera în secţiunea Forum a prestigiosului Festival Internaţional de la Berlin, care se desfăşoară între 9 şi 19 februarie. Lungmetrajul explorează consecinţele unui divorţ într-o cheie tragicomică şi expune durerea, tristeţea şi absurdul unei separări. Trama porneşte de la dorinţa unui tată de a petrece o vacanţă ca-n rai împreună cu fiica sa în vârstă de cinci ani. Lucrurile se complică atunci când cei doi realizează că sunt prinşi, de fapt, în iadul relaţiilor de familie de pe pământ.

Conceput la Sarajevo

Cunoscut pentru debutul său în lungmetraj - „Cea mai fericită fată din lume" (2009) - şi autorul celui mai premiat scurtmetraj românesc, „Lampa cu căciulă", Radu Jude povesteşte pentru „Adevărul" că s-a bucurat la aflarea veştii că filmul său a fost selectat la Berlin.

„Cred că e important pentru film să meargă la un festival de clasă A, mai ales că are finanţare publică", a spus regizorul. Proiectul „Toată lumea din familia noastră" a fost dezvoltat în cadrul secţiunii CineLink, la Festivalul de Film de la Sarajevo, şi CrossRoads - Co-Production Forum, organizat de Festivalul de Film de la Salonic -, iar la Sofia Meetings a fost recompensat cu Best Pitch Award. Proiectul este susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, Eurimages, HBO România, Teleclub şi City Cinema.

În distribuţie: Tamara Buciuceanu

Cu „Toată lumea din familia noastră", intenţia lui Radu Jude nu a fost numai să spună o poveste sinceră despre divorţ, ci şi să analizeze modul în care conflictele sunt generate şi evoluează. Divorţul şi consecinţele sale nu sunt tema principală a scenariului, ci doar contextul în care personajele se dezvoltă. Glumind, Jude explică linia poveştii: „De o sută de ani, toate filmele şi toate cărţile sunt despre lipsa de comunicare. Aşa că aş spune că « Toată lumea din familia noastră» e un film despre confuzie şi despre cum se amestecă dragostea cu egoismul şi cu alte lucruri, când ele nu se mai pot discerne".

Filmările pentru „Toată lumea din familia noastră" au avut loc în vara anului trecut, la Bucureşti. Din distribuţie fac parte Şerban Pavlu, Mihaela Sîrbu şi Gabriel Spahiu, dar şi tânăra Sofia Nicolaescu. Li se alătură cunoscuţii actori Tamara Buciuceanu Botez, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. „Alegerea lor e o dovadă că e un film de public. În poveste, ei sunt membri ai unei familii mai mari", mai spune Jude. „Toată lumea din familia noastră" va avea premiera în cinematografele româneşti în primăvară.

A lucrat cu Costa Gavras şi cu Cristi Puiu

Debutul lui Radu Jude în lungmetraj, „Cea mai fericită fată din lume", a câştigat CICAE Award la Forum Berlinale 2009 şi a fost selecţionat în peste 60 de festivaluri de film. Înainte de a deveni el însuşi regizor, Jude a lucrat cu Costa Gavras şi cu Cristi Puiu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite