Radu Mihăileanu, atras de lumea arabă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Concertul” va fi gata în primăvară şi „Sursa femeilor” e un nou proiect al artistului care a devenit celebru cu pelicula „Trenul vieţii”. Mihăileanu lucrează pentru un nou film. Este vorba despre „La source des femmes” („Sursa femeilor”), o producţie în limba arabă, „o felie” din viaţa femeilor musulmane.

Tema discriminării, a injustiţiei, a vieţii şi a morţii şi, mai nou, a femeii arabe. Filmările vor începe în anul următor, în Maroc, iar producţia va tinde spre genul comediei. Despre „Concertul”, ultimul său film, regizorul spune că lucrează încă la montaj şi promite că va fi gata în primăvara lui 2009.

„Concertul”, în regia şi după un scenariu de Radu Mihăileanu, spune povestea unui fost director al Teatrului Balşoi, concediat cu mulţi ani în urmă, pentru că a refuzat să se despartă de muzicienii săi evrei. El rămâne în cadrul instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea, însă în calitate de simplu îngrijitor. Până într-o noapte, când găseşte un fax prin care orchestra rusă este invitată să cânte la Paris, în celebra sală Pleyel. Este momentul care declanşează intriga acţiunii, şi personajul marginalizat devine erou central. Filmul se înscrie astfel în linia peliculelor „Trahir” sau „Train de vie” („Trenul vieţii”).

„Săracii ăştia, cerşetori...”

Cel mai bine relatează povestea chiar autorul peliculei, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”: „Subiectul este o falsă orchestră a Balşoiului. De fapt, membrii ei (cei falşi) sunt aproape nişte cerşetori de 50 şi ceva de ani, care sunt toţi muzicieni, dar care au fost daţi afară de Brejnev, acum 30 de ani, din Orchestra Teatrului Balşoi. Şi de atunci, ei fac meserii din astea: şofer de taxi, unul produce şi regizează filme porno, alţii mută mobile.

Într-o zi, pică pe un fax în care adevărata orchestră rusă este chemată să cânte la Paris, la Theatre du Chatelet, pentru un concert excepţional. Spun că ei sunt artiştii Balşoiului şi se duc acolo. Săracii ăştia, cerşetori… Răscolesc Parisul, că de fapt nu se duc acolo numai pentru concert, ci pentru 1.001 de lucruri, dar la sfârşit vor trebui totuşi să ţină un concert în faţa cremei spectatorilor parizieni, a ambasadorului Rusiei...”.

Holocaustul şi dorinţa de a trăi

Primul lungmetraj al lui Mihăileanu, „Trahir”, realizat în 1993, surprinde viaţa unui poet român disident, iar cel de-al doilea, „Train de vie”, îi aduce regizorului recunoaşterea. Subiectul tratează tema Holocaustului şi are în centru dorinţa indivizilor de a trişa moartea.

Asistent de regie la acest film i-a fost Cristian Mungiu, autorul peliculei „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, premiat cu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, în 2007. Al treilea lungmetraj – „Va, vis et deviens” („Trăieşte!”) - a fost apreciat la Festivalul de la Berlin, unde a obţinut premiul publicului, şi la César 2005, unde a luat premiul pentru cel mai bun scenariu original.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite