FOTO „Rădăcinile“ şi toaca lui Grigore Leşe se aud în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Ziua Naţională a României la Expo 2010 de la Shanghai este marcată prin concerte ale artiştilor români, atât folclorice, cât şi clasice. Astăzi are loc concertul lui Damian Drăghici, iar manifestările vor fi încheiate mâine, prin concertul Orchestrei Naţionale Radio (de ziua Imnului Naţional - 29 iulie).

Seria evenimentelor culturale, care marchează Ziua Naţională a României la Expo 2010 Shanghai, a fost deschisă duminică, 25 iulie, de concertul maestrului Grigore Leşe, pe scena amenajată în Europe Square din cadrul expoziţional.

Vezi GALERIE FOTO

Peste 500 de spectatori au asistat timp de 90 de minute la o lecţie de folclor românesc autentic, cu muzică străveche. Spectacolul „Roots /Rădăcini", care a fost reprezentat şi luni de către Grigore Leşe cu formaţia sa, va fi reluat vineri, 30 iulie, pe scena amenajată în Europe Square Shanghai. Astă-seară, ca şi aseară, de la ora 17.30, pe aceeaşi scenă, va urca Damian Drăghici, alături de trupa sa, care va prezenta spectacolul „Balkan Sessions - an ethno-jazz project".

image

Orchestra Naţională Radio va susţine mâine, de la ora 18.00, un concert dedicat Zilei României. Concertul, care va avea loc în Sala Roşie a Centrului Expoziţional, cu o capacitate de 2.500 de locuri, va încheia sărbătorirea Zilei României. Data de 29 iulie a fost aleasă pentru a coincide cu celebrarea Zilei Imnului Naţional al României, „Deşteaptă-te, române!", deoarece poemul „Un răsunet" al lui Andrei Mureşanu, din timpul Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe muzică de Anton Pann şi cântat la data de 29 iulie 1848 la Râmnicu-Vâlcea.

Leşe a cântat la fluier

Repertoriul lui Grigore Leşe a cuprins atât cântece populare autentice despre momente esenţiale ale parcursului omului în tradiţia românească, legate de naştere, botez, căsătorie şi înmormântare, cât şi balet contemporan corelat cu muzică străveche. „Am avut emoţii pentru că am cântat într-o piaţă deschisă, nu într-o sală. Lumea vine, asistă la spectacol, se uită, mai cumpără una-alta, admiră, vorbeşte şi pleacă", a mărturisit artistul.

image

„Am cântat cu instrumente tradiţionale - tilinca, fluierul şi un instrument de chemare la adunare, toaca. Toaca face legătură între noi, între ceea ce se vede şi ceeea ce nu se vede, între ceea ce putem cunoaşte şi ceea ce nu putem cunoaşte. Am adus aici oameni adevăraţi şi muzică autentică. Ceea ce s-a văzut şi s-a găsit pe scenă se aude şi se vede şi în satele de unde vin aceşti oameni", a explicat Grigore Leşe.

Delegaţie cu Baconschi şi Udrea

Programul pentru Ziua Naţională va începe mâine, la ora 10.30, ora locală (5.30 - ora României) cu o ceremonie oficială. Alături de Orchestra Naţională Radio, Damian Drăghici şi Grigore Leşe vor susţine recitaluri. Manifestările se vor încheia după ora 20.30, ora locală (15.30 - ora României). Printre oficialităţile prezente vor fi miniştrii Teodor Baconschi şi Elena Udrea, invitaţi fiind şi Gheorghe Zamfir şi Ilie Năstase.

„Chinezii ştiu bine, din film, «Balada» lui Ciprian Porumbescu"

Concertul susţinut mâine de Orchestra Naţională Radio, dirijată de Tiberiu Soare, va cuprinde uvertura operei „Coţofana hoaţă" de Rossini, „Balada" lui Porumbescu, „Introducere şi Rondo capriccioso" de Saint-Saëns, „Rhapsody in Blue" de Gershwin şi „Rapsodia I" de Enescu. Solişti vor fi violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail. Un program similar a fost prezentat de Orchestra Naţională Radio publicului românesc în data de 28 iunie, la Sala Radio din Bucureşti.

image

Legat de „Balada" lui Ciprian Porumbescu, există şi o istorie deosebită, care spune că în anii '70, în prima perioadă de deschidere de după aşa-numita revoluţie culturală din China, primul film „occidental" care a putut fi văzut pe ecrane de publicul chinez a fost lungmetrajul biografic „Ciprian Porumbescu". În filmul din 1972, regizat de Gheorghe Vitanidis, Vlad Rădescu interpreta rolul lui Ciprin Porumbescu.

„În film există o scenă romantică între eroii principali acompaniată de celebra «Baladă». Din acest motiv, pentru generaţia care a trăit acea perioadă, «Balada» este considerată una dintre cele mai frumoase lucrări ale repertoriului clasico-romantic", spune Oltea Şerban Pârâu, directorul Orchestrei Naţionale Radio.

„Publicul asiatic s-a emancipat"

Atât Alexandru Tomescu, cât şi Tiberiu Soare concertează pentru prima dată la Shanghai. „China a depăşit stadiul de provincialism cultural. Publicul asiatic este deschis şi entuziast, s-a emancipat foarte mult", a declarat violonistul Alexandru Tomescu. „Repertoriul a fost gândit atât din punct de vedere al universalităţii, cât şi al accesabilităţii. Va fi un concert cu protocol, anumite părţi orchestrale au fost reduse", a explicat dirijorul Tiberiu Soare.

image

„Sunt lucrări universale, «Introducere şi Rondo Capriccioso» de Saint-Saëns, cu Alexandru Tomescu solist, sau «Rhapsody in Blue» de Gershwin cu Horia Mihail, cât şi lucrările româneşti reprezentative, precum «Rapsodia I» de Enescu şi «Balada» de Ciprian Porumbescu", a punctat Oltea Şerban Pârâu.

Orchestra Naţională Radio are experienţă în astfel de concerte, pentru că a mai reprezentat România în contexte similare, în 2005, la Expoziţia Mondială de la Aichi, din Japonia, sau în 2009, la Frankfurt, la Zilele Culturale ale Băncii Centrale Europene.

Expoziţia Mondială de la Shanghai se desfăşoară pe durata a 184 de zile: a început la 1 mai şi continuă până la 31 octombrie 2010. La Expo 2010 participă peste 200 de ţări şi organizaţii internaţionale, fiind aşteptaţi aproximativ 70 milioane de vizitatori.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite