Protest la Gala TIFF faţă de proiectul de modificare a Legii cinematografiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cineaştii şi actorii prezenţi sâmbătă seară la Gala de decernare a premiilor celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), s-au urcat pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, în semn de protest faţă de proiectul de modificare a Legii cinematografiei, iniţiat printre alţii de Sergiu Nicolaescu, Mircea Diaconu şi Radu F. Alexandru şi aprobat deja de Senat.

Câştigătorii Galei TIFF

 "Cinematografia funcţionează în baza unei legi. Filmele au fost făcute în baza aceleiaşi legi. Fără criterii obiective de evaluare a proiectelor, cinematografia română riscă să se întoarcă cu 15 ani în urmă", a spus actorul Victor Rebengiuc, amintind că iniţiatorul propunerii de modificare a Legii cinematografiei este Sergiu Nicolaescu.

La auzul numelui acestuia, cei prezenţi în sala Teatrului Naţional din Cluj au început să-şi exprime în mod vehement nemulţumirea, informează Mediafax.

Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, i-a rugat pe cei care susţin petiţia să îşi scrie numele la ieşirea din sală, pentru a fi semnaţi pe o scrisoare ce va fi înaintată Camerei Deputaţilor, săptămâna viitoare.

Una dintre prevederile prezente în proiectul de modificare a Legii cinematografiei este ca instituţia Centrul Naţional al Cinematografiei să fie coproducător. O altă propunere este ca, în locul scenariului, elementul de bază al dosarului să devină decupajul regizoral. De asemenea, este cerută pentru dosar distribuţia filmului.

Vlad Gliga este „creierul” voluntarilor de la TIFF

Potrivit propunerii, comisia de selecţie poate fi formată exclusiv din oameni din industrie, fără critici de film. În locul selecţiei bazate pe puncte (acordate în funcţie de premiile câştigate anterior, rezultate de box office etc.) ar urma să fie instituit sistemul de admis/respins. De asemenea, dacă producătorul schimbă regizorul, noul regizor trebuie să urmeze decupajul iniţial propus pentru film.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite