Propaganda unei telenovele asiatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Jurnalul unei şcolăriţe“, regizat de Jan In-Hak, este primul film nord-coreean difuzat  într-un cinematograf din România, în ultimii 20 de ani. Realizată în 2006, pelicula a fost prezentată la Festivalul Internaţional de la Cannes în 2007, în secţiunea Film Market.

Mai citeşte şi:
Preşedintele SUA reînnoieşte sancţiunile economice împotriva regimului de la Phenian
Coreea de Nord: Se adună "norii grei ai unui război nuclear"
Jurnalistele americane deţinute în Coreea de Nord, vizitate de reprezentantul SUA

Proiecţia de la cinematograful Scala din Bucureşti, în cadrul Festivalului Fest’Asia, a fost gustată de public, care a subliniat prin hohote de râs şi aplauze această comedie dramatică.

Regizorul Jan In-Hak şi scenaristul An Jun-bo, care au declarat că au fost ajutaţi în elaborarea scenariului de însuşi Kim Jong-Il, şeful statului Coreea de Nord, spun povestea unei tinere care îşi doreşte o viaţă într-un apartament de bloc, în locul casei de la ţară.

Povestea se complică prin absenţa tatălui, înscris „într-un batalion al oamenilor de ştiinţă“, care nu are timp să ajungă în localitatea natală. Totul se arajează în final, când tânăra, ajunsă studentă, înţelege dimensiunea patriotică a sacrificiilor părinţilor şi renunţă la egoismul ei. Acesta este mesajul filmului, al cărui caracter propagandistic-manifest este dublat însă de prezentarea, fie şi într-o manieră fardată, a vieţii cotidiene a Coreei de Nord.

„Tatăl întregii ţări“

Sărăcia casei protagoniştilor, precaritatea mâncării cu scenele amuzant-dramatice ale bucuriei în momentele unui festin, munca abrutizantă sunt prezente, dublate de serbările tinerilor la care se intonează cu multă simţire melodia de dragoste dedicată „generalului meu“, „tatăl întregii ţări“, Kim Jong-Il. Modul de filmare a multor secvenţe, cu o cameră de mână, conferă uneori aspectul unui documentar, chiar dacă nu aceasta a fost intenţia realizatorilor.

În Coreea, filmul a fost un succes extraordinar, fiind urmărit de opt milioane de spectatori. Aparenta deschidere către lume, vizibilă în cele câteva cuvinte englezeşti folosite de protagonistă, modul de viaţă ideal al personajelor îmbrăcate după moda occidentală, coafate, apartamentul de bloc mobilat, de asemenea cu piese de factură occidentală s-au adăugat, desigur, tramei peliculei, un fel de telenovelă asiatică.

În plus, actorii sunt printre cei mai apreciaţi în Coreea, iar tânăra Pak Mi-jyang, interpreta rolului elevei, descendentă a unei familii de artişti emeriţi, a devenit după acest rol un star.

Distribuitorul francez al filmului James Velaise, a numit pelicula, în momentul achiziţionării dreptului de difuzare, „propagandă uşoară“. „Desigur, are toate temele maoiste tradiţionale, dar are şi un anumit farmec“, a spus el. Proiectat în cinci cinematografe din Franţa, filmul coreean a atras un număr mic de vizitatori.

Regizor apreciat în Coreea de Nord

Jan In-Hak, absolvent al Universităţii de Artă Dramatică şi Cinematografică din Phenian, este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori nord-coreeni. S-a născut în 1950 şi a debutat ca regizor de film în 1990. „Jurnalul unei şcolăriţe“ este al doilea lungmetraj din cariera sa.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite