Producţia străină de film ne-a adus anul trecut 50 milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa producţiei de film străin, fiind în competiţie cu Ungaria, Bulgaria, Polonia sau Cehia (cu referire la Estul Europei). Bogdan

România este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa producţiei de film străin, fiind în competiţie cu Ungaria, Bulgaria, Polonia sau Cehia (cu referire la Estul Europei). Bogdan Moncea, director de marketing la Castel Film, ne-a explicat de ce producătorii străini aleg ţara noastră pentru filmări. "Poate, în ultima vreme mai importantă decât costurile sau cel puţin la fel de importantă este infrastructura. Mă gândesc aici la cele două studiouri cu tradiţie: Castel Film şi MediaPro, cu o bună bază materială şi numeroase platouri de filmare de calitate, fapt ce a pus clar România pe hartă şi sunt convins că producţia de film este una dintre industriile care chiar funcţionează cu succes la noi". Conform Hollywood Reporter, anul trecut, bugetul ţării noastre s-a rotunjit cu suma de 50 milioane de dolari din producţia străină. "Autorităţile ar trebui să înţeleagă că un film aduce mult mai mult. Aduce actorii şi regizorii străini care pot fi asimilaţi chiar şi cu turiştii. Ei îşi cheltuiesc banii prin restaurante, baruri, cazinouri, spectacole, bani care intră indirect în România. Numai Castel Film a contribuit în 2005 cu 15.000-16.000 nopţi de cazare, în Bucureşti, în hoteluri de patru şi cinci stele. Plus că ei sunt cei mai buni ambasadori în străinătate", spune Bogdan Moncea.
Actorii străini, încântaţi de Castelul lui Dracula şi nordul Moldovei
Vedetele ecranului mondial, pe lângă faptul că sunt interesate să viziteze "frumuseţile patriei" (mulţi aleg litoralul românesc pe timp de vară, alţii Castelul lui Dracula, Peleşul, Hunedoara, dar şi nordul Moldovei sau viaţa de noapte a Capitalei), se implică şi în acţiuni umanitare, precum Elizabeth Hurley, Rutger Hauer sau Steven Segal. Peisajul (tocmai din acest motiv pelicula de Oscar "Cold Mountain" s-a filmat la noi) şi infrastructura au devenit în ultima vreme atuurile României, costurile trecând pe locul al doilea, care nu mai sunt scăzute aşa cum, poate, producătorii sau publicul larg ar fi tentaţi să creadă. Dacă ne comparăm cu Marea Britanie sau Germania, mâna de lucru e mai ieftină la noi, însă Bulgaria este cu 80% în avantaj la acest capitol. Suntem la paritate cu Ungaria şi cu 20% deasupra Cehiei. Dacă alte ţări se luptă să acorde facilităţi acestui segment, în România e exact invers. Autorităţile privesc cu ignoranţă, lăsând practic studiourile să se zbată prin eforturi proprii. Facilităţile acordate de Ungaria l-au determinat pe Spielberg să se îndrepte către această ţară pentru cea mai nouă peliculă a sa, "Munich", iar Franţa nu s-a lăsat mai prejos pentru a atrage pe teritoriul său superproducţia "Codul lui da Vinci".
"Cold Mountain" şi Dracula, ambasadorii României în străinătate
Noi ne putem lăuda cu "Cold Mountain" (Nicole Kidman, Renee Zelwegger, Jude Law - capete de afiş, regizor Anthony Minghella), film ce a creat României o imagine favorabilă, "comparabilă, respectând bineînţeles, proporţiile, cu cea pe care au dat-o Nadia Comăneci, Ilie Năstase sau Dracula", apreciază Moncea. Autorităţile de la noi ar trebui să fie mult mai atente la ţările vecine care nu stau cu mâinile în sân când vine vorba de cinematografie şi ar fi indicat să se implice mai mult, nu prin taxe care să facă din Bucureşti cel mai scump oraş de filmare din lume, ci prin reduceri şi programe de atragere a producătorilor străini.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite