Procesul Ceauşeştilor se ţine la Avignon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „Ultimele zile ale lui Ceauşescu“, după un spectacol de teatru, va fi prezentat în secţiunea off a festivalului din Franţa. Constantin Cojocaru şi Victoria Cociaş sunt interpreţii cuplului Ceauşescu, în spectacolul care a fost prezentat  şi la Teatrul Odeon din Bucureşti în 2009.

La Festivalul Internaţional de Teatru Avignon Off vor fi prezentate câteva spectacole din România, în perioada 11 - 16 iulie, sub genericul „Complètement à l'Est!", propuse de Teatrul Bourg-Neuf, în colaborare cu Casa Jean-Vilar şi Institutul Cultural Român din Paris.

Cel mai important eveniment românesc al festivalului care se deschide joi şi se desfăşoară până la sfârşitul lunii este premiera filmului documentar „Ultimele zile ale lui Ceauşescu", după spectacolul „Ultimele ore ale lui Ceauşescu", proiect al Institutului Internaţional de Crimă Politică din Zürich şi Berlin. Spectacolul, în care actorii Victoria Cociaş şi Constantin Cojocaru îi interpretează pe Elena şi Nicolae Ceauşescu, a fost prezentat la 10 decembrie 2009 la Teatrul Odeon din Bucureşti şi, ulterior, itinerat la Berlin, dar şi Berna, Zürich şi Lucerna.

Lecturi cu Ioana Crăciunescu

Anul acesta, România mai este reprezentată la Avignon Off prin spectacolele ale Teatrului de Păpuşi Prichindel din Alba-Iulia şi ale Teatrului Municipal pentru Copii şi Tineret din Târgovişte. Pe lângă montarea „Mămăliga sau cartea viţelului", vor mai fi prezentate „Amalia respiră adânc" de Alina Nelega (11 iulie), „A(II)RH+ " de Nicoleta Esinencu ( 12 şi 13 iulie), „Buzunarul de pâine" de Matei Vişniec, cu actorii Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu (15 şi 16 iulie).

Poeta Ioana Crăciunescu îşi va citi din creaţiile sale, iar Cristina Modreanu va prezenta publicaţia „Scena.ro", alături de criticul George Banu şi de regizorul Tompa Gabor.Festivalul Avignon Off a fost creat în 1963, în jurul prestigiosului Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon, ca un eveniment alternativ dedicat companiilor independente din lume.

Dansul în prim plan

Anul acesta festivalul pune accent pe descoperirea unor nume noi şi a unor forme inedite de spectacol, consideră teatrologul George Banu. „Un element distinctiv provine din importanţa acordată dansului. Cu toţii sperăm să râdem în curtea celebră a Palatului Papilor, papi cărora, în mod ironic, directorul asociat al festivalului, Christoph Marthaler, le dedică spectacolul său «Papperlapapp». Alt risc al unui festival periculos care poate fi, în final, radical victorios sau violent refuzat", subliniază George Banu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite