Problemele copiilor devin filme premiate cu Oscar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul "Promisiuni", in regia Elisabetei Bostan (cu Medeea Marinescu, Maria Ploaie, Mircea Diaconu), va rula astazi, ora 14.30, in cadrul Simpozionului de cinema "Facing Children-Privind Copiii", care

Filmul "Promisiuni", in regia Elisabetei Bostan (cu Medeea Marinescu, Maria Ploaie, Mircea Diaconu), va rula astazi, ora 14.30, in cadrul Simpozionului de cinema "Facing Children-Privind Copiii", care se desfasoara pana pe 20 noiembrie, la cinemateca Union din Bucuresti.
Simpozionul a fost deschis, ieri, cu filmele "Maria" de Calin Netzer (care a primit Leopardul de Argint pentru interpretare - Diana Dumbrava, Serban Ionescu) si "Ladybird, Ladybird" de Ken Loach. Aflat la prima editie, evenimentul promoveaza filme cu mesaj social, realizate de cineasti celebri, premiate la festivaluri internationale de juriile de specialitate, dar si de cele ecumenice. Eroii principali sunt copiii si adolescentii. In cele patru zile ale simpozionului, in afara de vizionarile de filme, vor avea loc si dezbateri, organizate la Casa Universitarilor, la care vor participa institutii si organizatii implicate in rezolvarea problemelor sociale si educationale ale copiilor si adolescentilor. Simpozionul "Facing Children" se incheie pe 20 noiembrie, cand se aniverseaza 46 de ani de la emiterea "Declaratiei Drepturilor Copilului" de catre UNICEF, care are ca preambul "Omenirea este datoare sa ofere copiilor ce este mai bun din ce are de oferit". Tot astazi, ora 17.00, va fi proiectata coproductia Cehia/Anglia/Franta, "Kolya", regizata de Jan Sverak. Castigator al Premiului Oscar pentru cel mai bun film strain, in 1997, filmul prezinta o poveste interesanta: un violonist accepta, pentru bani, o casatorie fictiva cu o rusoaica. Numai ca sotia sa il paraseste, lasandu-i copilul in grija. Barbatul se trezeste peste noapte tata adoptiv. Seara se va incheia cu proiectia fratilor Dardenne, "Le fils" (Fiul), care a primit, in 2002, la Cannes, doua distinctii: pentru cel mai bun actor (Olivier Gourmet) si mentiune speciala din partea juriului ecumenic. Ziua de maine, ora 14.30, aduce in prim-plan viata adolescentului la 14 ani - "Fourteen sucks" (La paispe ani e naspa), o productie suedeza. La orele 17.00 si 20.00 sunt programate peliculele "The Blind Flyer" (Trupa de orbi), film ce trateaza problema integrarii unor copii cu handicap in societate, dar si pe cea a imposibilei integrari a unui copil din Kazahstan, refugiat in Germania, respectiv documentarul "Targul de copii", care arata dureroasa realitate a copiilor trimisi la munca. Manifestarea se incheie duminica cu filmul regizorului roman Marius Sopterean, "Conturul norilor" (ora 17.00), "Ponette" de Jacques Doillon si "Sweet Hereafter" in regia lui Atom Egoyan. Subiectul productiilor nu ii vizeaza doar pe copii, adolescenti si tineri, ci si pe aceia care le pot intinde o mana de ajutor. Prin intermediul proiectiilor se atrage atentia asupra pericolelor secolului XXI: copiii si tinerii se confrunta cu probleme majore cum ar fi violenta in familie, traficul cu carne vie, dar si cu ignoranta celor din jur.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite