Primul premiu pentru un film românesc la Berlinală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Sitaru a primit, în cadrul unei ceremonii care a avut loc marţi seară, Premiul DAAD, una dintre cele patru distincţii din cadrul „Berlinale Shorts“, pentru scurtmetrajul său „Colivia“.

Adrian Sitaru a declarat că asemenea confirmări ale valorii sunt importante pentru regizori, care uneori stau prost cu moralul. Premiul, oferit de Serviciul German de Schimburi Academice (DAAD), constă într-o rezidenţă de trei luni la Berlin, neimplicând vreo obligaţie din partea artistului câştigător.

Cineastul român nu va putea, însă, profita prea curând de această rezidenţă, deoarece în prezent se află în preproducţie cu al doilea său lungmetraj, „Din dragoste, cu cele mai bune intenţii". Ursul de Aur pentru scurtmetraj a revenit filmului suedez „Incident by a Bank" de Ruben Östlund - spectaculos tehnic, dar incapabil să depăşească nivelul strict anecdotic -, iar Ursul de Argint - filmului israelian „The Descent" de Shai Miedzinski.

Scandal în jurul figurii partizanului Ogoranu

Christoph Terhechte, directorul secţiunii „Forum" a Berlinalei (în cadrul căreia este prezentat „Portretul luptătorului la tinereţe" de Constantin Popescu Jr.), a răspuns protestului Institutului „Elie Wiesel" pentru Studierea Holocaustului în România, care ceruse stoparea imediată a proiectării filmului, deoarece Ion Gavrilă Ogoranu a fost militant legionar.

În mesajul său, Terhechte a afirmat, printre altele: „Suntem pe deplin conştienţi că Ogoranu a făcut public declaraţii extremiste, rasiste şi antidemocratice. Nu îi sprijinim opiniile, cum n-o face nici filmul. Acesta nu-l prezintă pe Ogoranu ca pe un erou. Realizatorii filmului cred în democraţie, la fel ca şi noi. Prezentăm filmul la Berlinală pentru a încuraja discuţia despre o perioadă istorică puţin cunoscută. (...) Nu credem în cenzură, ci în dezbatere şi educaţie."

„Eu când vreau să fluier, fluier", debutul lui Florin Şerban, care ne reprezintă în competiţia Festivalului, continuă să conducă în topul alcătuit de suplimentul „Screen International" de la Berlin, incluzând până acum 13 din cele 20 de filme ce concurează pentru Urşi. Pe lângă „Variety" şi „Screen International", „Fluier" a mai fost recenzat favorabil în presa germană („Der Spiegel", „Zeit Online", „Berliner Zeitung", „Der Western" / WAZ, „B.Z. Berlin" etc.), dar şi pe blog-urile „The Wall Street Journal" şi „The Guardian". Ceremonia de premiere a Berlinalei va avea loc sâmbătă, de la 20.00 (ora României).

Deplasarea criticului de film Mihai Fulger este sprijinită de Institutul Cultural Român.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite