VIDEO Primul film al lui Silviu Purcărete, pe marile ecrane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă şi Răzvan Vasilescu în distribuţie, lungmetrajul „Undeva la Palilula“ va intra de vineri în cinematografe.

„Undeva la Palilula" este debutul cinematografic al cunoscutului regizor de teatru Silviu Purcărete şi reuneşte nume din lumea teatrului şi a filmului românesc. Decorurile sunt semnate de Helmut Stürmer şi Dragoş Buhagiar, costumele de Lia Manţoc, iar muzica de Vasile Şirli. Directorul de imagine al filmului este Adrian Silişteanu, colaborator constant al regizorului Adrian Sitaru.

Distribuţia include peste 15 actori: Horaţiu Mălăele, Răzvan Vasilescu, Áron Dimény, George Mihăiţă, Ilie Gheorghe, Constantin Chiriac, Sorin Leoveanu, Ofelia Popii şi Marius Manole fiind doar câţiva dintre ei. (În film apare şi Silviu Purcărete).

Beţie, petreceri şi orgii

Pentru film, Silviu Purcărete, recunoscut pentru anvergura şi imaginaţia producţiilor teatrale (montarea „Faust" a avut loc într-o hală din Sibiu), a conceput şi construit un oraş fictiv: Palilula. O terasă cu oleandri e reperul exotic al Palilulei, orăşel rupt de timp şi pierdut undeva pe harta ţării.

Locuitorii sunt descrişi drept imbecili şi fermecători, izolaţi în beţie, petreceri şi orgii. De altfel, în spitalul din Palilula, şi bolnavii sunt perfect sănătoşi, iar una dintre distracţiile lor preferate este să asiste la disecţiile de la morgă.

Locul unde lumea exterioară nu contează

Schimbările de regimuri politice, morţile, incendiile şi inundaţiile, niciuna dintre aceste modificări majore, zguduitoare, ale lumii exterioare nu îi perturbă pe cei din Palilula. Alternativ agitaţi şi puturoşi, fericiţi şi melancolici, oamenii sunt mereu acolo, împreună, în centrul lumii, pe terasa cu oleandri, la spital şi la hotelul Boema.

Povestea filmului se ţese în jurul lui Serafim (Áron Dimény), un tânăr doctor care primeşte repartiţie pe termen scurt la spitalul din Palilula, ca urmare a decesului precedentului medic pediatru, nea Pantelică. Serafim se adaptează treptat lumii din oraş şi ajunge, într-un final, fără voia lui, să-i aparţină.

Un regizor renumit în Europa

Silviu Purcărete este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru din România şi Europa. Are o experienţă de peste 30 de ani şi a montat în special la Teatrul Naţional din Craiova şi la cel din Sibiu. Este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa, deţinător al Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală în 1995 şi Premiul pentru excelenţă artistică al Fundaţiei Hamada (Festivalul Internaţional de la Edinburgh 1991).
Spectacolul „Faust", realizat la Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu a fost unul dintre capetele de afiş ale Festivalului de la Edinburgh 2009, cel mai mare eveniment de gen din lume. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite