Primul concert cu Stradivarius

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Tomescu a declarat pentru "Adevărul literar şi artistic" că va pleca, la anul, într-un turneu de prezentare a preţioasei viori După atâta tam-tam creat în jurul viorii

Alexandru Tomescu a declarat pentru "Adevărul literar şi artistic" că va pleca, la anul, într-un turneu
de prezentare a preţioasei viori

După atâta tam-tam creat în jurul viorii Stradivarius Elder-Voicu, în sfârşit, îi vom auzi sunetul, sâmbătă, la ora 19.00, într-un concert, la Sala Radio. Cel care va urca pe scenă este violonistul Alexandru Tomescu, câştigătorul pe cinci ani al preţiosului instrument, asigurat pentru suma de 1,2 milioane de dolari.

Concertul nu va fi unul obişnuit. Alexandru Tomescu şi vioara sa vor fi păziţi straşnic de jandarmi şi bodyguarzi. Repetiţiile se desfăşoară la fel. Pentru artist, acest lucru este absolut normal. "În 1995, am cântat pe vioara lui Paganini, după ce am câştigat concursul Paganini. Acesta a lăsat-o prin testament primăriei din Genova şi acum se află într-o vitrină zidită.

Au desigilat vitrina în prezenţa a doi carabinieri, a ataşatului cultural de la primărie şi a unei întregi echipe. N-am fost lăsat niciodată singur cu vioara. Ai dreptul să cânţi pe ea o după-amiază, apoi seara, într-un recital special. Acest gen de precauţie nu e o chestiune strict românească.

Sunt nişte lucruri fireşti când e vorba de o asemenea valoare", a povestit el pentru "Adevărul Literar şi artistic". Deşi arată ca o vioară obişnuită, "nici poleită cu aur, nici bătută cu diamante", un Stradivarius sună altfel.
"Nu sunt un violonist al unei viori Stradivarius"

Spectacolul de sâmbătă este primul, dar nu singurul când îl vom vedea pe Alexandru cântând la vioara Stradivarius Elder-Voicu. La anul, el intenţionează să plece într-un turneu naţional şi internaţional de prezentare a viorii. "Nu ştiu dacă mă voi apuca să patinez cu vioara pe gheaţă (amuzat, face referire la spectacolul lui Edwin Marton), însă indiferent cât de comercial sau necomercial va fi turneul, el va fi dedicat muzicii în primul rând.

Or, înainte de toate, eu sunt un violonist, şi nu un violonist al unei viori Stradivarius", ne-a spus Alexandru. A adăugat că "celebritatea aceasta extramuzicală" este un lucru bun dacă va aduce cât mai mult public în sălile de concert". În "Adevărul literar şi artistic" de miercuri veţi citi mai multe despre artistul care a reuşit, în urma unui concurs dificil, să obţină, nu pentru o oră, o zi sau lună, ci pentru cinci ani, un astfel de instrument unic la noi în ţară.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite