Primii fiori ai literaturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai importanţi scriitori români, printre care Mircea Cărtărescu, Simona Popescu și Ioan Es. Pop, au dezvăluit, pentru „Adevărul“, cum s-au apucat de „înnegrit hârtia“. Majoritatea nu s-au gândit că vor fi vreodată scriitori adevăraţi şi au „comis“, la începuturi, texte poliţiste şi de aventuri.

Mircea Cărtărescu, soţia sa, poeta şi romanciera Ioana Nicolaie, dar şi poeţi deja clasici precum Ioan Es. Pop sau Simona Popescu ori prozatorii „tinere speranţe" douămiiste Florin Lăzărescu şi Radu Pavel Gheo, cu toţii se numără printre autorii importanţi care au acceptat să răspundă anchetei literare care va apărea mâine în „Adevărul literar şi artistic", cu tema: „Vă mai amintiţi primele încercări literare?".

Mai citeşte şi:

Tudoran, turnat  de scriitori

„Cum a fost prima dată?", este o întrebare care pentru mulţi dintre adulţi poate fi, pusă ex aprubto, stânjenitoare. Scriitorii solicitaţi de „Adevărul" s-au declarat, cu toţii, încântaţi de idee, au acceptat cu plăcere să-şi amintească de vârstele copilăriei şi adolescenţei (unii au declarat întrebarea „foarte drăguţă"), s-au străduit să-şi amintească „prima oară" şi au dat răspunsuri haioase şi plăcute la citit, ca nişte scriitori în toată puterea cuvântului ce se află.

Ca o concluzie generală, majoritatea repondenţilor şi-au dorit, în copilărie, să devină, „când se vor face mari", orice altceva decât scriitori (cosmonauţi, cântăreţe de operă etc.) şi, chiar apucându-se de „mâzgălit hârtia", nu au crezut niciodată că vor ajunge scriitori adevăraţi. În schimb, cu toţii au fost, până în anii liceului, mari cititori, devorând tot ceea ce le cădea în mână. Primele încercări literare ale viitorilor poeţi şi/sau prozatori, deocamdată în pantaloni scurţi, se află, aproape exclusiv, în sfera „paraliteraturii": romane poliţiste, de aventuri, cu călătorii în jurul lumii, monştri contra extratereştri etc.

Cu Jim în jurul lumii

În copilărie, Mircea Cărtărescu însoţea textul şi de ilustraţii stângace, pentru a suplini lipsa de talent la descrieri, fără a avea noţiunea de bandă desenată: „Primul text ever compus de mine era un roman, «Călătorie în jurul lumii», fireşte. Personajul principal se numea Jim. Romanul meu era o combinaţie de text şi desene, căci, nepricepându-mă să descriu obiectele (colibe, pistoale, cuţite), le desenam. Cred că mai târziu am dat atâta atenţie descrierilor tocmai pentru că sunt un teribil de prost desenator", îşi aminteşte autorul lui „Orbitor".

" Mă miră întotdeauna când îi aud pe unii că şi‑au dorit de mici să ajungă scriitori.Eu aş fi vrutsă cânt operă."
Simona Popescu scriitoare

" Cât timp am trăit în paradisul lecturilor inocente, am fost atât de subjugat de cărţile altora încât nu mi-am pus problema de a scrie eu însumi. "
Ioan Es. Pop poet

" Am scris prima poezie la opt ani, era rimată şi ritmată, cu subiect istoric şi număra vreo patru strofe. "
Ioana Nicolaie scriitoare

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite