Primele concerte ale anului, la Ateneul Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, sub bagheta dirijorului Jin Wang, va susţine două concerte astăzi, 5 ianuarie, şi mâine, 6 ianuarie, în Sala Mare a Ateneului Român din Capitală.

Concertele din cele două seri vor începe la ora 19.00 şi vor avea aceleaşi lucrări incluse în program. Bucureştenii vor putea asculta muzica unor compozitori precum Piotr Ilici Ceaikovski - Grande Polonaise din opera „Evgheni Oneghin", Antonin Dvorak - „Dans slav nr.10", Johannes Brahms - „Dans ungar nr. 6", Johann Strauss - fiul - „Rosen aus dem Süden", Franz Liszt - „Mephisto - Vals nr. 1".

Dirijorul chinez a mai ales lucrări de Hector Berlioz - „Marş ungar", Johann Strauss - Uvertura operetei „Liliacul", Johann Strauss - „Donner und Blitz", „Polka «Wiener Blut»", „Per perpetuum mobile", „Frühlings­stimmen", „Champagne Polka", „Ohne Sorgen" Polka, „Tales from the Vienna Woods". Biletele s-au pus în vânzare la casa de bilete din incinta Ateneului Român, la preţurile de 50 de lei (categoria I) şi 45 de lei (categoria a II-a).

Un dirijor obişnuit cu România

Dirijor şi compozitor, Jin Wang are la activ peste 600 de concerte susţinute pe scene mari ale Europei, la pupitrul unor orchestre europene cunoscute: orchestrele simfonice ale radiodifuziunilor din Copenhaga, Stockholm, Berlin, Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Filarmonică Toscanini (Italia), Orchestra Simfonică din Praga (FOK), filarmonicile din Helsinki, Bergen, Stockholm, precum şi la pupitrul orchestrelor naţionale din Taiwan, China, Singapore, Coreea, Japonia etc. El este singurul dirijor din Asia laureat la nouă competiţii de dirijat desfăşurate în Europa.

Jin Wang este un cunoscut dirijor chinez  Foto: orchestre.srr.ro

Jin Wang a absolvit cursu­rile de dirijat la Conservatorul din Beijing, apoi s-a perfecţionat la Academia de Muzică din Viena cu profesorii Karl Österreicher şi Leopold Hager. A beneficiat şi de îndrumarea maeştrilor Leonard Bernstein şi Zubin Mehta.

A dirijat peste 80 de filarmonici, venind de multe ori şi la concerte în România. A fost câteva stagiuni director muzical la Komische Oper din Berlin, a fost dirijor invitat permanent la Opera Naţională din Finlanda, dirijor principal la Orchestra Filarmonică Moravă, prim-dirijor invitat la Orchestra Filarmonicii Janácek, precum şi la Orchestra Naţională Radio din Bucureşti.

Fuga din China

Jin Wang a debutat ca violonist, orientându-se ulterior spre dirijat. A fost asistentul dirijorilor Vaclav Neumann şi Peter Eötvös. A cântat la vioară pentru că era singura modalitate prin care putea evita să fie trimis la ţară, ca fermier, unde erau expulzaţi, de obicei, intelectualii. În 1986, a mers în Polonia, la o competiţie internaţională, şi a reuşit să rămână acolo. Apoi, a ajuns la Viena.

Printre compozitorii săi preferaţi se numără Gustav Mahler, despre care Wang crede că a pus întrebările fundamentale despre viaţă, moarte, Înviere, univers, Dumnezeu, dar şi Beethoven care este, în opinia sa, „miezul muzicii".

Presa internaţională îl vede pe Jin Wang ca pe un şef de orchestră cu o tehnică desăvârşită, foarte expresiv şi mereu concentrat în încercarea de a îmbina cât mai eficient detaliile.O altă latură a activităţii sale este şi aceea de compozitor - Suitele „Impresii din Tibet" sau lucrările recente: „Variaţiunile Nokia",„Würzburg Night-watchman", „New Year Hymn",„Song from the Roof of the World" îi cuceresc pe melomani. 

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite