Primele acorduri în Festivalul „Enescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un concert al Filarmonicii din Haga deschide astăzi cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică „George Enescu“. Zeci de concerte vor avea loc în cadrul Festivalului „Enescu“, în Bucureşti, dar şi la Timişoara, Cluj-Napoca şi Sibiu, în perioada 1-25 septembrie.

Filarmonica din Haga (Olanda), dirijată de Christian Badea, va susţine un concert, astăzi de la ora 19.30, la Sala Palatului din Bucureşti, în secţiunea „Mari orchestre ale lumii". În program au fost incluse lucrări de Enescu - Simfonia nr. 1 în Mi bemol Major op. 13 şi Şostakovici - Simfonia nr. 10 în Mi Minor op. 93.

De la primul său concert din anul 1904, Residentie Orkest / Filarmonica din Haga a devenit una dintre orchestrele simfonice majore ale Olandei. Dirijorul Christian Badea, care se va afla la pupitru, a studiat vioara la Conservatorul de Muzică din Bucureşti. A continuat cu studii de dirijat la Bruxelles, la Universitatea Mozarteum din Salzburg, cu Herbert von Karajan, şi la New York, la Juilliard School, unde a primit o diplomă de absolvire în dirijat şi unde l-a avut ca mentor pe Leonard Bernstein.

Dan Grigore, la Sala Palatului

Mâine, de la ora 17.00, la Ateneul Român va avea loc un recital susţinut de pianista franceză de origine japoneză Akiko Ebi, care a pregătit lucrări de Bach, Liszt, Debussy şi Enescu. Seara va continua, de la ora 18.00, la Sala „Mihail Jora" a Societăţii Române de Radiodifuziune, cu un concert al Orchestrei de Cameră „Philarmonia", dirijată de Nicolae Iliescu. Solist va fi violoncelistul Colin Carr. Artiştii au pregătit lucrări de N. Rota - Concert pentru orchestră de coarde, J. Haydn - Concertul nr. 1 în Do Major pentru violoncel şi orchestră şi D. Şostakovici - Simfonia de cameră pentru orchestră de coarde op. 110 a .

Seara de vineri, 2 septembrie, va fi închisă de două concerte remarcabile. De la ora 19.30, la Sala Palatului va veni din nou Filarmonica din Haga, care va prezenta lucrări de E. Grieg şi H. Berlioz. Pe scenă va urca şi solistul Dan Grigore, cunoscut pianist român. De la ora 22.30, Austrian Baroque Company va interpreta la Ateneul Român lucrări de Handel şi B. Marcello, cu participarea sopranei Niria Rial. Ansamblul are în repertoriu muzică europeană din secolele XVI - XVIII de toate genurile, de la trio (pentru trei instrumente), până la orchestră de cameră.

Evenimente în aer liber

Piaţa Festivalului „George Enescu" va fi deschisă publicului, de vineri până pe 18 septembrie, în faţa Ateneului Român din Capitală. În această perioadă, vor avea loc, în aer liber, proiecţii de film, concerte sau spectacole ale elevilor şcolilor şi liceelor de muzică din Bucureşti, ale studenţilor de la Universitatea de Muzică din Bucureşti şi de la conservatoarele din ţară şi vor fi prezentate înregistrări ale unor importante concerte şi opere filmate pe marile scene lirice ale lumii.

Mâine, de la ora 18.30, corul Music Camp International urcă pe scena din Piaţa „George Enescu" pentru a pregăti deschiderea evenimentului. Începând cu ora 20.00, Filarmonica Oltenia din Craiova va susţine concertul de deschidere a Pieţii Festivalului „George Enescu", sub bagheta lui Alexandru Iosub. În continuare, publicul va putea urmări proiecţia unui documentar despre Dan Grigore realizat de Luminiţa Constantinescu. Intrarea la evenimentele desfăşurate în Piaţa Festivalului este liberă.

Preţul biletelor

În funcţie de categoria locului şi de eveniment, un bilet costă, 7, 10, 40, 50, 65 şi 75 de lei. Preţurile abonamentelor, şi ele de mai multe tipuri, sunt: 40, 60, 100, 300, 350, 500 şi 1.000 de lei. Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate de pe www.eventim.ro şi din reţelele de magazine Eventim, Germanos, Orange, Vodafone şi Librăriile Humanitas.

Nu rataţi săptămâna aceasta!

Sâmbătă, 3 septembrie, ora 11.00, Sala „Mihail Jora" a Societăţii Române de Radiodifuziune - Ansamblul „Hyperion". Dirijor: Iancu Dumitrescu. Invitat special: Stephen O'Malley (SUA). Din program: lucrări de L. Alexandra, C. Czernowin, H. Tutschku, I. Dumitrescu.

Sâmbătă, 3 septembrie, ora 17.00, Ateneul Român - Cvartetul „Profil". Dirijor: Tiberiu Soare. Din program: A. Vieru, A Stroe, J. Adams.

Sâmbătă, 3 septembrie, ora 19.00, Opera Română - premiera spectacolului „Lohengrin", de Richard Wagner. Corul şi Orchestra Operei Naţionale. Dirijor: Cristian Mandeal. Interpreţi: K.S. Johan Botha, Emily Magee, Petra Lang şi alţii.

Sâmbătă, 3 septembrie, ora 19.30, Sala „Mihail Jora" a Societăţii Române de Radiodifuziune - Camerata regală. Dirijor: Cristian Lupeş. Solist: Pianistul Horia Maxim. Participă Corul de Cameră „Preludiu", dirijat de Voicu Enăchescu. Din program: lucrări de N. Sheriff, L. Dănceanu, G. Debussy, G. Enescu.

Sâmbătă, 3 septembrie, ora 22.30, Ateneul Român - Venice Baroque Orchestra. Dirijor: Giuliano Carmignola. Din program: A Vivaldi, A. Albinoni.

Duminică, 4 septembrie, ora 19.00,
Teatrul Naţional Bucureşti - Spectacolul de balet „Noche Bach", susţinut de Baletul Naţional din Chile. Muzica: J.S. Bach. Coregrafia: Gigi Căciuleanu.

Duminică, 4 septembrie, ora 19.30, Sala „Mihail Jora" a Societăţii Române de Radiodifuziune - Ansamblul „Musica Nova". Din program: lucrări de D. Dediu, P. Hersant etc.

Duminică, 4 septembrie, ora 22.30, Ateneul Român - Il Complesso Barocco. Dirijor: Alain Curtis.  Program: „Ariodante WH 33", de G. F. Händel.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite