Presa franceză: Politicul omoară ambiţiile României la Salonul de Carte de la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Aşteptam o înştiinţare oficială", spune purtătorul de cuvânt al Salonului de Carte, cel mai important eveniment editorial din Franţa, care se desfăşoară între 22 şi 25 martie anul viitor.

Cum va putea participa România la Salonul de Carte de la Paris 2013, unde are statutul de invitată de onoare, în condiţiile reducerii cu o treime a bugetului ICR, se întreabă publicaţia culturală ActuaLitté, iar site-ul livreshebdo.fr vorbeşte despre o reducere a ambiţiilor participării româneşti. Mai mult, livreshebdo.fr scrie că francezii au demarat organizarea Salonului de Carte cu România ca invitată de onoare şi că nimeni nu i-a înştiinţat despre situaţia ICR. „Am aflat din presă despre reducerea bugetului ICR. Aşteptam o înştiinţare oficială", spune purtătorul de cuvânt al Salonului de Carte, citat de site-ul francez.

ICR riscă să devină o „excrescenţă politică"

„Din iulie, ICR cădea pradă unei veritabile reorganizări operate de clasa politică. Ţara era ameninţată cu extincţia culturală şi nu mai era mult până acolo, fiind în situaţia în care artişti din lumea întreagă s-au unit pentru a-i sprijini pe artiştii şi intelectualii români", notează site-ul actualitte.com, amintind de decizia Guvernului de a trece ICR în subordinea Senatului, întâmpinată cu proteste de artişti şi organizaţii culturale din România şi din străinătate. ActuaLitté prezintă decizia Guvernului Ponta ca vizând atât statutul, cât şi misiunea ICR, cu riscul transformării acestuia într-o „excrescenţă politică".

Toate proiectele sunt afectate

„Chiar dacă mizele depăşesc cu mult Salonul de Carte de la Paris, se aşteaptă reacţii de la diferiţii actori implicaţi în organizarea evenimentului. Dar, în această poveste, este vorba despre o problemă politică, în care opozanţii sunt preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Şi cum cel dintâi nu a fost demis prin referendum, Victor Ponta încearcă să-şi menţină controlul asupra situaţiei tăind bugetele culturale", se mai spune în articol, menţionându-se şi că fostul preşedinte al ICR, Horia-Roman Patapievici, este apropiat de preşedintele Băsescu.
Livreshebdo.fr accentuează că România „riscă să fie nevoită să-şi reducă ambiţiile" pentru participarea la Salonul de Carte de la Paris, în urma deciziei Guvernului de a reduce cu 30% bugetul ICR. Şi site-ul Evene.fr titrează: „România sărăcită la Salonul de Carte".

Potrivit noilor rectificări, ICR ar trebui să se încadreze până la sfârşitul anului într-un buget
de 28,5 milioane de lei - bani care au fost deja cheltuiţi -, având un deficit de 5 milioane de lei.

În urma rectificării bugetare, ICR nu-şi va mai putea desfăşura proiectele programate până la sfârşitul anului, fiind afectate, printre altele, şi pregătirile pentru participarea României la Salonul de Carte de la Paris.

Vor fi anulate foarte multe proiecte, având în vedere că cele 18 filiale ICR din străinătate organizau fiecare 1 - 2 evenimente pe
săptămână.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite