Premiul Nobel, mereu imprevizibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academia Suedeză va da publicităţii astăzi numele câştigătorului Nobelului literar pe 2010, aşteptat de o lume întreagă. Potrivit secretarului permanent al instituţiei, Peter Englund, zarurile au fost aruncate de la sfârşitul săptămânii trecute, dar anunţul oficial se va face azi.

Având în vedere procedurile secrete şi caracterul imprevizibil al alegerii, confirmat de-a lungul anilor, presa internaţională nu s-a întrecut în ipoteze în ce priveşte câştigătorul.

Casa de pariuri britanică Ladbrokes a prezentat marţi un top al ponosticurilor, pe primele poziţii clasându-se kenyanul Ngugi wa Thiong'o, americanul Cormac McCarthy,­ japonezul Haruki Murakami, suedezul Tomas Tranströmer şi sirianul Adonis. 

Ieri, în jurul prânzului, situaţia s-a schimbat. Romancierul Cormac McCarthy l-a devansat pe scriitorul Ngugi wa Thiong'o, acum pe locul al doilea. Cunoscutul  prozator Haruki Muraki a rămas, constant, pe poziţia a treia. Ieri urcaseră în top, pe locurile al patrulea şi al cincilea, maghiarul Peter Nadas şi australianul Gerald Murnane, reprezentantul Suediei coborând pe poziţia a unsprezecea.

Scriitorul Cormac McCarthy­ este unul dintre personajele proeminente de pe scena literaturii americane de azi, cel mai cunoscute romane ale sale fiind „Nu există ţară pentru bătrâni" şi „Drumul", cea mai recent carte a sa, care i-a adus Premiul Pulitzer pentru ficţiune şi care se află în vârful mai multor topuri. În topul „London Times" de anul acesta,

„Drumul" este nici mai mult, nici mai puţin de cel mai bun roman dintre cele mai bune o sută de cărţi apărute după anul 2000. La fel de cunoscut şi de elogiat ca McCarthy, dar mai prolific decât el este prozatorul japonez Haruki Murakami, autor al unor romane îndrăgite, cum sunt „Pădurea norvegiană" sau „Iubita mea, Sputnik", plasat pe poziţia a treia a topului Ladbrokes.

Între cei doi „grei" se află kenyanul Ngugi wa Thiong'o, dramaturg, romancier şi scriitor de literatură pentru copii, profesor de literatură comparată la mai multe universităţi americane.  Întemniţat din motive police, şi-a scris primul roman modern, „Un bob de grâu" (1967), în închisoare, pe hârtie igienică. Cea mai recent scriere a fost publicată anul acesta şi se intitulează „Vise în vreme de război. Amintiri din copilărie".

Trei Nobeluri acordate până acum

Cercetătorul american Richard Heck şi oamenii de ştiinţă japonezi Ei-Ichi Negishi şi Akira Suzuki au primit, ieri, premiul Nobel pentru Chimie, pentru studii efectuate în domeniul sintezei organice. Marţi, oamenii de ştiinţă de orgine rusă Andre Geim şi Konstantin Novoselov au primit Nobelul pentru fizică, pentru cercetările lor din domeniul atomilor de carbon.

Sezonul Nobelurilor pe 2010 a început luni, când cercetătorul britanic Robert Edwards a fost recompensat cu premiul pentru medicină, pentru descoperirile sale în domeniul fertilizării in vitro.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite