Premiile Gopo l-au încoronat pe Puiu cu „tichia de mărgăritar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinema Deşi a fost marele câştigător din acest an, Cristi Puiu a refuzat din start să ia parte la acest concurs pe care-l consideră „o configuraţie de tipul «chelul cu tichie de mărgăritar»“

În cadrul unei ceremonii desfăşurate în seara de 26 martie, la Platinum Business and Convention Center, industria românească de film şi-a desemnat câştigătorii în cadrul celei de-a şasea ediţii a Galei Gopo.

La competiţie au luat parte cele mai importante producţii ale anului trecut, iar marele câştigător, atât la categoria Cel mai bun film, cât şi la Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu a fost pelicula „Aurora", a lui Cristi Puiu, care a refuzat nominalizarea.

În timpul ceremoniei nu au fost difuzate secvenţe din film, iar regizorul şi echipa au lipsit de la gală. Conform regulamentului însă, decizia lui Puiu şi a producătorului său, Anca Puiu, de a-l retrage din preselecţie a putut fi ignorată, iar „Aurora" a fost nominalizată la zece categorii.

„Am explicat de mai multe ori de ce nu vreau să particip la asta", a declarat Cristi Puiu pentru Filmreporter.ro. „Niciun premiu nu e relevant, în general, însă în industria asta a noastră cvasi-inexistentă mi se pare că suntem într-o configuraţie de tipul «chelul cu tichie de mărgăritar», iar eu nu vreau să subscriu sub nicio formă la această fanfaronadă", şi-a motivat el gestul.

Premianţi în premieră

Juriul care a decis nominalizările pentru cea de-a şasea ediţie a premiilor Gopo a fost alcătuit din 11 membri, critici de film, reprezentanţi ai presei de specialitate şi profesionişti din industria cinematografică: regizorul Florin Şerban, actriţa Ozana Oancea, scenograful Cristian Niculescu, monteurul Dan Nanoveanu, distribuitorul Radu Nicolau, scriitoarea Ana Maria Sandu şi criticii de film Andrei Gorzo, Ileana Bîrsan, Dana Duma, Andrei Rus şi Codruţa Creţulescu. Iar câştigătorii trofeelor Gopo din acest an au fost aleşi prin votul a peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti.

Printre câştigătorii din acest an se numără Bogdan Dumitrache, Cel mai bun actor în rol principal pentru rolul din filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenţii", şi Ana Ularu, Cea mai bună actriţă pentru prestaţia din „Periferic". Pentru acesta din urmă, Bogdan George Apetri a primit şi premiul pentru Cel mai bun film de debut, iar Ioana Flora, trofeul pentru cea mai bună prestaţie în rol secundar.

„Din dragoste cu cele mai bune intenţii" a primit şi premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar, decernat lui Adrian Titieni. Şi Ana Ularu, şi Adrian Titieni, şi Bogdan George Apetri, şi Bogdan Dumitrache s-au aflat pentru prima dată în postura de câştigători la Gala Gopo. Prilej cu care tânărul Bogdan Dumitrache a spus: „Tot ce mi se întâmplă în ultima vreme ca actor m-a făcut să mă gândesc la noroc. Urez noroc tuturor actorilor, pentru a fi de succes."

Nemulţumiţii celei de-a şasea ediţii

Au existat şi nemulţumiri, şi tristeţi exprimate direct în cadrul galei, iar una dintre ele este cea a Ancăi Damian, producătorul şi regizorul peliculei „Crulic - Drumul spre dincolo", care a avut mare succes la festivaluri internaţionale. „Partea vizuală rămâne pentru prieteni.

Actriţa Ioana Flora a primit Premiul Gopo pentru rol secundar

Cei care au făcut animaţia sunt prea buni pentru un Premiu Gopo", a spus ea, când a ridicat premiul pentru Cel mai bun sunet. Iar marele perdant al galei poate fi considerat „Loverboy", de Cătălin Mitulescu, nominalizat la nouă categorii de premii, care nu a câştigat niciun trofeu.

Premiile pentru întreaga carieră le-au revenit actorilor Iurie Darie şi Tamara Buciuceanu-Botez, care au fost primiţi cu aplauze în picioare. „Tot respectul şi toată stima celor care 60 de ani m-au urmărit şi au avut încredere în posibilităţile mele profesionale", a spus Tamara Buciuceanu şi a adăugat: „Îi mulţumesc lui Dumnezeu că exist!"

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului
Românesc, cu sprijinul Babel Communications şi al Centrului Naţional al Cinematografiei.

Actriţa Ioana Flora a primit Premiul Gopo pentru rol secundar

“Niciun premiu nu e relevant, în general, însă în industria noastră cvasi-inexistentă mi se pare că suntem într-o configuraţie de tipul «chelul cu tichie de mărgăritar»."

Cristi Puiu regizor

Laureaţii Galei Premiilor Gopo

- Cel mai bun film: „Aurora" (Cristi Puiu)

- Cel mai bun regizor: Cristi Puiu („Aurora")

- Cea mai bună actriţă în rol principal: Ana Ularu („Periferic")

- Cel mai bun actor în rol principal: Bogdan Dumitrache („Din dragoste cu cele mai bune intenţii")

- Cea mai bună actriţă în rol secundar: Ioana Flora („Periferic")

- Cel mai bun actor în rol secundar: Adrian Titieni („Din dragoste cu cele mai bune intenţii")

- Cel mai bun scenariu: Cristi Puiu („Aurora")

- Cel mai bun film european: „Melancholia" (Danemarca) - distribuitor Independenţa Film

- Tânără speranţă: Anca Miruna Lăzărescu („Apele tac")

- Cel mai bun scurtmetraj: „Apele Tac" de Anca Miruna Lăzărescu

- Cel mai bun documentar: „Vorbitor" de Radu Muntean şi Alex Baciu

- Cel mai bun film de debut: „Periferic" de Bogdan George Apetri

- Cele mai bune costume: Nicoleta Cârnu („Bună! Ce faci?")

- Cele mai bune decoruri: Dan Toader („Dacă bobul nu moare")

- Cea mai bună muzică originală: Piotr Dziubek („Crulic - Drumul spre dincolo")

- Cel mai bun sunet: Piotr Witkowski şi Sebastian Wlodarczyk („Crulic - Drumul spre dincolo")

- Cel mai bun montaj: Eugen Kelemen („Periferic")

- Cea mai bună imagine: Marius Panduru („Periferic")

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite