Premiile Gopo: pe cine pariază criticii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul literar şi artistic“ publică mâine o anchetă despre favoriţii criticilor la Premiile Gopo. Experţii în film mizează pe Adrian Titieni pentru rolul din „Pescuit sportiv“. La actriţe opiniile sunt împărţite între Hilda Peter şi Monica Bârlădeanu.

Codruţa Creţulescu, Cristina Corciovescu, Tudor Caranfil, Mihai Chirilov şi Cristi Mărculescu. Cei cinci critici de film au fost invitaţi de „Adevărul literar şi artistic" să aleagă proprii câştigători la secţiunile „Cel mai bun film de lungmetraj", „Cea mai bună regie" şi „Cel mai bun scenariu", „Cel mai bun actor într-un rol principal" şi „Cea mai bună actriţă într-un rol principal" ale Premiilor Gopo.

NĂDUF CRITIC

Specialiştii în ale peliculei au avut destule nemulţumiri referitor la procesul nominalizărilor. „De exemplu, două scenarii modeste precum «Întâlniri încrucişate» şi, respectiv, «Cealaltă Irina», au primit votul juriului în defavoarea turului de forţă izbândit de Cristian Mungiu şi-ale sale «Amintiri din Epoca de Aur», şi chiar a net superioarelor «Călătoria lui Gruber» sau «Pescuit sportiv» (marele «ţepuit» al nominalizărilor, cum ar spune cineva)", susţine Codruţa Creţulescu.

Actriţa transilvăneană Hilda Peter e favorita lui Tudor Caranfil

Actriţa transilvăneană Hilda Peter e favorita lui Tudor Caranfil

Mihai Chirilov deplânge şi el absenţa lui Mungiu şi subliniază micşorarea listei de candidaţi la anumite categorii: „Mi se pare regretabil că într-un an bogat în producţii locale, lista nominalizaţilor la «Cel mai bun film» conţine doar patru titluri, când ea ar fi putut fi lesne extinsă la cinci - conform regulamentului de funcţionare a Premiilor Gopo".

Cristina Corciovescu se arată mai optimistă: „Cred că 2009 a fost un an fast pentru cinematograful românesc. Nu pentru că ar fi generat numai capodopere, ci pentru că a avut multe filme bune, unele foarte bune şi - ce e foarte important - o cantitate neglijabilă de deşeuri. Aceasta se reflectă direct în nominalizările la Premiile Gopo, care, în sfârşit, nu se mai află în situaţia de «Adame, alege-ţi nevasta!»", observă criticul de film.

GREU CU ACTORII

La categoriile consacrate interpreţilor s-au văzut disensiunile dintre critici. Niciunul dintre actori n-a căpătat mai mult de două voturi. Specialiştii în ale peliculei pariază pe Adrian Titieni, dar nu se pot hotărî între Monica Bârlădeanu şi Hilda Peter. „Dincolo de toate scandalurile din jurul «Francescăi», aş opta pentru Monica Bârlădeanu.

Interpreta „Francescăi“ este apreciată pentru jocul subtil

Interpreta „Francescăi“ este apreciată pentru jocul subtil

Nu pentru că este cea mai «glam» actriţă, cât pentru jocul actoricesc subtil şi memorabil, în ciuda abordării regizorale distante. E genul de personaj lipsit de laturi sexy, drame şi traume insurmontabile pe care Bârlădeanu reuşeşte să îl contureze discret şi întrun context competitiv poate fi prea uşor trecut cu vederea", crede Cristi Mărculescu.

„Ar mai rămâne de pronosticat doar premiul celei mai bune actriţe a anului, pentru care favorita mea e debutanta transilvăneană Hilda Peter, interpreta «doamnei de fier» Katalin Varga", a afirmat Tudor Caranfil. Gala Premiilor Gopo va fi transmisă în direct de TVR 1 de la Palatul Parlamentului - Sala Unirii, luni, 29 martie, începând cu ora 21.10. În premieră, evenimentul va putea fi urmărit şi de către ascultătorii de radio, în direct la Radio România Cultural, dar şi integral, online.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite