Premiile UNITER, aflate la cea de-a XX-a ediţie, au fost decernate aseară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni seara, actorii români s-au adunat la Teatrul Odeon din Capitală, pentru cea de-a XX-a ediţie a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER). Mariana Mihuţ şi Sorin Leoveanu au fost marii câştigători ai serii.

Mariana Mihuţ a demonstrat încă o dată că odată ce e nominalizată pentru un premiu UNITER, cu siguranţa îl va duce acasă. Ea a primit premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru partitura bunicii din spectacolul "Îngropaţi-mă pe după plintă", de la Teatrul Bulandra din Bucureşti.

"Îl invidiez din suflet, profund, pe domnul care a dansat mai devreme", a spus Mihuţ, spre amuzamentul audienţei. "Nu mai pot, am 70 de ani. Vă mulţumesc din suflet", a adăugat ea la primirea distincţiei.

A mai câştigat premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol principal pentru interpretarea Innei Rasadina în "Sorry" de Aleksandr Galin, regia Yuriy Kordonskiy, Teatrul Bulandra, 2004.

Sorin Leoveanu a obţinut premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru prestaţia lui din spectacolul "Caligula", jucat la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova.

Pe scena galei, Leoveanu a spus doar: "La mulţi ani UNITER! Vă mulţumesc!".

Au mai fost nominalizaţi la aceeaşi categorie Marian Râlea, pentru rolul Saşa Saveliev, din spectacolul "Îngropaţi-mă pe după plintă", la Teatrul Bulandra din Bucureşti, şi Marius Turdeanu, pentru rolul Emil Cioran, din spectacolul "Ispita Cioran", la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.

Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol a mers la Sibiu, pentru piesa de teatru „Ultima zi a tinereţii", după Tadeusz Konwicki, jucată pe scena Teatrului Naţional „Radu Stanca".

Senatul UNITER a acordat premiile pentru întreaga activitate şi trofeele speciale. Actorul Valer Dellakeza a primit premiul pentru întreaga activitate. Activitatea Melaniei Ursu a fost, de asemenea, premiată de către Uniune. Cristian Hadji-Culea a fost laureat premiului UNITER pentru întreaga activitate a unui regizor.

Pentru a XX-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, Senatul Uniunii a hotărât ca juriul de nominalizări să fie alcătuit din criticii de teatru Monica Andronescu, Ion Cocora şi Ion Parhon, iar juriul care va desemna câştigătorii este format din criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Mircea Morariu şi Ion Cazaban, scenograful Puiu Antemir şi actriţa Rodica Negrea.

Lista întreagă a câştigătorilor premiilor UNITER 2012:

Cel mai bun actor în rol principal: Sorin Leoveanu
Cea mai bună actriţă în rol principal: Mariana Mihuţ
Cea mai bună regie: László Bocsárdi pentru spectacolul "Caligula" (Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova)
Cel mai bun spectacol: "Ultima zi a tinereţii" (Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu)
Cel mai bun actor în rol secundar: Cornel Scripcaru, pentru rolul lui Pavel Kirillici Lebedev din spectacolul "Ivanov", jucat pe scena Teatrului "Bulandra" din Bucureşti
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Ana Ioana Macaria, pentru rolul Nastenkei din "Însemnările unui necunoscut" (Teatrul "Bulandra" din Bucureşti)
Cea mai bună scenografie: Nikola Toromanov, pentru "Vizita bătrânei doamne", pus în scenă la Teatrul Naţional Bucureşti
Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: "Shylock" de Gareth Armstrong, regia artistică Răzvan Popa, produs de Societatea Română de Radiodifuziune
Cel mai bun debut: Raluca Vermeşan, pentru rolul Helen din spectacolul "XXL (Fat Pig)", jucat la Teatrul ACT din BucureştiPremii speciale acordate de Senatul UNITER:

Premiul de excelenţă: Alexandru Tocilescu

Premii pentru întreaga activitate:
Actor: Valer Dellakeza
Actriţă: Melania Ursu
Regizor: Cristian Hadji-Culea
Scenografie: Judit Dobre-Kóthay
Critică şi istorie teatrală: Ştefan Oprea

Premii speciale:
Muzică de teatru: Arpad Kőnczei
Teatru de copii: Anca Zamfirescu
Teatru de păpuşi: Liviu Steciuc

Premiul pentru critică de teatru: Monica Andronescu
Premiul pentru întreaga activitate în sprijinirea şi promovarea relaţiilor culturale româno-britanice: Emil Boroghină

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite