Premiile Prometheus pentru excelenţa în artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţia “Anonimul” recompensează, în fiecare an, performanţa în muzică, în literatură, în arte vizuale şi în artele spectacolului. Scriitorul Mircea Horia Simionescu a câştigat Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia, secţiunea Literatură, în valoare de 100.000 lei.

Marele Premiu Prometheus pentru Opera Prima, secţiunea Muzică, i-a fost acordat violonistului Alexandru Tomescu. Laureaţii celei de-a VII-a ediţii a Premiilor Prometheus au fost desemnaţi de un juriu format din: Andrei Pleşu, Livius Ciocârlie, Dumitru Avakian, Aurelia Mocanu şi Alexandru Dabija. Andrei Pleşu, preşedintele juriului, a afirmat că Mircea Horia Simionescu a fost “un duh al avangardei” şi este “un om plin de umor şi o prezenţă extrem de calmă“.

Serie de autor la Humanitas

De curând, Editura Humanitas a lansat o colecţie dedicată autorului, fiind reeditate: “Bibliografia generală”, “Breviarul” şi “Toxicologia”. Mircea Horia Simionescu a declarat pentru „Adevărul“ că după lungi exerciţii a reuşit să ajungă “la poarta mică a tiparului. Nu m-am aşteptat niciodată la o plată, la o recunoaştere a acestor construcţii fantasmagorice.

Din ele au ieşit, de la un an la altul, şi din sertare înghesuite, nişte baloturi de scrieri care pare-se că au avut un miez de metal preţios”. Scriitorul ne-a mărturisit că a câştigat foarte prost de-a lungul anilor, chiar dacă la un moment dat a ajuns directorul Operei Române, “ceea ce a fost o extravaganţă”.

“Îl rog pe cititorul meu să nu râdă, dar am restanţe de plătit. Am o mulţime de îndatoriri. Una dintre ele este o casă la ţară pe care am început-o în 1977 şi care nu este gata încă. Şi nu se va termina nici dacă voi câştiga 30 de astfel de premii. Nu e un palat, ci o casă cu acoperiş prin care curg apele prin trei tavane. Este făcută de mâna mea, poate de aceea se explică şi această nerealizare”, s-a destăinuit scriitorul.

Stradivarius l-a făcut celebru

Câştigătorul premiului pentru Opera Prima (în valoare de 10.000 lei), Alexandru Tomescu, a câştigat prin concurs, în 2007, vioara Stradivarius, care a aparţinut muzicianului Ion Voicu şi care a fost evaluată la suma de 1,2 milioane de dolari. Tomescu face parte din ansamblul Romanian Piano Trio, alături de muzicienii Horia Mihail şi Răzvan Suma.

Laureaţii actualei ediţii

Marele Premiu PROMETHEVS pentru Opera Omnia (întreaga activitate): Mircea Horia Simionescu  - Literatură.

Ceilalţi nominalizaţi, muzicianul Valentin Gheorghiu, pictorul Teodor Moraru şi actorul Costache Babii au primit fiecare câte 10.000 de lei.

Marele Premiu PROMETHEVS pentru Opera Prima (debut): Alexandru Tomescu   Câştigătorii ediţiilor anterioare: Opera Omnia: Liviu Ciulei, Vasile Gorduz şi Silvia Radu, Nicolae Manolescu, Paul Bortnovski, Aurel Stroe şi George Banu

Opera Prima: Dan Dediu, Cristian Mungiu, Radu Afrim, Diana Rotaru, Cristian Nemescu şi Alexandru Rădvan.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite