Premiile Nobel pe 2008 aşteaptă mâine laureaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decernarea premiilor Nobel pe 2008 va avea loc mâine în Stockholm (Suedia) şi Oslo (Norvegia). Laureaţii din acest an sunt în număr de 12. Medaliile sunt făcute din aur de 18 karate, suflate cu aur de 24 de karate. La fiecare categorie în parte pot fi desemnaţi cel mult trei câştigători. Valoarea totală a premiilor în bani pentru fiecare categorie în parte depăşeşte un milion de dolari, care este împărţit câştigătorilor î

Medicina şi fiziologia sunt reprezentate în acest an, la gala câştigătorilor, de trei oameni de ştiinţă, unul din Germania, Harald zur Hausen (72 ani) şi doi din Franţa, Francoise Barre-Sinoussi (61 ani) şi Luc Montagnier (76 ani), premiaţi pentru descoperirile făcute în domeniul virusologiei.

Premiul Nobel pentru fizică le va fi decernat americanului Yoichiro Nambu (87 ani) şi japonezilor Makoto Kobayashi (64 ani) şi Toshihide Maskawa (68 de ani), graţie descoperirilor făcute în domeniul fizicii particulelor.

În domeniul chimiei, Osamu Shimamura (80 ani), originar din Japonia, Martin Chalfie (61 ani) şi Roger Y Tsien (55 ani), ambii din Statele Unite, sunt cei trei beneficiari ai Premiului Nobel pentru Chimie. Cei trei au descoperit "proteina fluorescentă verde" (GFP), care a devenit un instrument-cheie al biochimiei.

Scriitorul Jean-Marie Gustave le Clezio (68 ani), din Franţa şi Mauritius, va primi Nobelul pentru literatură, care îl recompensează ca "scriitor al desprinderii, al aventurii poetice şi extazului senzual, exploratorul unei lumi umane aflate deasupra şi dedesubtul civilizaţiei predominante".

În domeniul ştiinţelor economice, onoranta distincţie va fi acordată lui Paul Krugman, din Statele Unite ale Americii (55 ani), pentru "modelele de comerţ şi localizarea activităţii economice".

Premiul Nobel pentru pace îi va fi înmânat fostului preşedinte finlandez Martti Ahtisaari (71 ani), pentru medierea mai multor conflicte în Namibia, Irlanda de Nord, în Balcani şi mai ales în provincia indoneziană Aceh, unde a şi repurtat cel mai mare succes al său, facilitând acordul de pace semnat în 2005.

Premiile Nobel se acordă din anul 1901. Până în prezent au fost 809 laureaţi, printre care 35 de femei. Pe lista laureaţilor se află şi doi de origine română: George Emil Palade, recompensat cu Nobelul pentru medicină în 1974, pentru că a dezvoltat şi a perfecţionat tehnica prin care s-a putut studia pentru prima dată structura fină a celulei şi a descoperit funcţiile acesteia, şi Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului, recompensat cu Nobelul pentru pace în 1986.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite