Premii pentru film

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelicule româneşti au fost distinse la festivalurile de la Locarno şi Sfântul Gheorghe Cele două festivaluri internaţionale, "Anonimul" şi Locarno, şi-au anunţat palmaresul sâmbătă.

Pelicule româneşti au fost distinse la festivalurile de la Locarno şi Sfântul Gheorghe

Cele două festivaluri internaţionale, "Anonimul" şi Locarno, şi-au anunţat palmaresul sâmbătă. În ambele competiţii, România a fost reprezentată cu succes.

La cea de-a 61-a ediţie a festivalului elveţian din acest an, România a atins un record de participări. În competiţia de scurtmetraj, "Leopard of Tomorrow", au fost selectate două pelicule: "Ciobanul zburător" de Cătălin Muşat şi "Faţa galbenă care râde" al regizorului Constantin Popescu.

În programul "Auteurs shorts" a intrat "Balastiera 186" a tinerei regizoare Adina Pintilie. O coproducţie italo-română-franceză, "Mare Nero" (Marea Neagră), a regizorului italian Federico Bondi, avându-i în distribuţie şi pe Vlad Ivanov şi Dorothea Petre, a fost aleasă în competiţia pentru lungmetraj.

Coproducţii şi finanţări europene

Rezultatele au fost pe măsură. "Mare Nero" a fost distins cu trei premii: al Tineretului, Ecumenic (a cărui contravaloare serveşte difuzării filmului în Elveţia) şi de Interpretare feminină, acordat actriţei italiene Ilaria Occhini.

Producătorul Ada Solomon a subliniat primirea bună de către presa elveţiană de specialitate, declarând: "Suntem foarte mândri că am realizat o coproducţie reală..."

"Ciobanul zburător" a obţinut o menţiune specială a juriului la secţiunea "Leopard of Tomorrow". Finanţat de televiziunea ARTE, de CNC şi de Ambasada Franţei, documentarul pune faţă în faţă o stână de lângă Sibiu şi planul construirii, în apropierea ei, a unui aeroport.

"O vacanţă în film"

În Delta Dunării, "Anonimul" s-a încheiat şi el. Juriul pentru lungmetraj, prezidat de Krzysztof Zanussi, a decis câştigătorii. Trofeul "Anonimul" (10.000 de dolari) a plecat în Mexic, cu pelicula "Silent Light" de Carlos Reygades. În România, a rămas Premiul pentru Regie (5.000 de dolari), acordat lui Radu Munteanu pentru "Boogie".

Premiul pentru imagine a fost adjudecat de "Egg" al turcului Ozgur Eken, iar un Premiu Special al Juriului a fost acordat actorului Ali Suliman pentru rolul din "Lemon Tree" al israelianului Eran Riklis.

Premiul pentru scurtmetraj (2.000 de dolari) a fost câştigat de Gabriel Sîrbu cu "La drumul mare". Premiul "Bose Paştina" şi două premii speciale ale juriului prezidat de spaniolul David Casals au fost atribuite lui Eduardo Chapero-Jackson (Spania), respectiv slovacei Ivana Sebestova şi englezului Barney Elliot.

Organizarea festivalului din Delta Dunării, pe care Ludmila Cvikova l-a numit "o vacanţă de film într-un mediu plăcut", premiile de la Locarno sau de la alte competiţii internaţionale sunt semnul indiscutabil al "noului val" al cinematografului românesc.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite