Premiere pe şantier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul Naţional din Bucureşti şi Teatrul Odeon îşi renovează sălile, dar au găsit soluţii să prezinte spectacole importante în stagiunea de toamnă care începe în curând.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate ieri la Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB), directorul instituţiei aflate de luni bune în reconstrucţie, actorul Ion Caramitru, a anunţat deschiderea unei noi stagiuni. În ciuda faptului că la TNB este şantier, teatrul a pregătit mai multe premiere. Unul dintre cele mai importante proiecte ale teatrului este integrala Caragiale, care nu se va putea realiza aşa cum a fost anunţată, întrucât regizorul Alexandru Tocilescu, decedat la sfârşitul anului trecut, nu şi-a mai putut duce la bun sfârşit spectacolul început. Va exista, însă, un spectacol-lectură, care va prezenta viziunea regizorului.

Din suita de spectacole dedicate Anului Caragiale, până la sfârşitul acestei luni va avea loc premiera, la Sala Mare, a spectacolului „O scrisoare", după „O scrisoare pierdută", în regia lui Horaţiu Mălăele, iar până la sfârşitul anului, un recital Caragiale, susţinut de Radu Beligan. Premiera programată să aibă loc la acest sfârşit de săptămână, „Conu Leonida faţă cu reacţiunea", în regia lui Silviu Purcărete, a fost anulată imediat după conferinţă, urmând ca reluarea să fie comunicată ulterior.

Teatru cu săli noi

Noua clădire a Teatrului Naţional prevede şase săli plus un amfiteatru în aer liber, un centru modern, cu săli de expoziţie, o bibliotecă ce cuprinde cele peste 30 de mii de volume şi manuscrise, la care publicul va avea acces, în aşa fel construită încât să se poată citi la lumina naturală. Sălile care vor fi date în folosinţă în curând sunt Sala Multimedia (în luna octombrie) şi Sala Pictură (în vara anului următor).

Scena Sălii Majestic a Teatrului Odeon, în curs de consolidare  Foto: Marian Iliescu



Şi Sala Majestic a Teatrului Odeon este în reparaţii, iar constructorul a promis că va finaliza lucrările la 1 octombrie. Dorina Lazăr, directoarea teatrului, încearcă să termine consolidarea clădirii, pentru că imobilul a fost consolidat până în buza scenei, din 1992, până în anul 2000, dar lucrările au fost oprite. 12 ani mai târziu, pe 20 august 2012, lucrările au fost reluate.

Scena Sălii Majestic a Teatrului Odeon, în curs de consolidare p Foto: Marian Iliescu

Deoarece, în prezent, scena mare este ocupată de muncitorii din construcţii, deschiderea stagiunii va avea loc la Sala Studio, joi, 4 octombrie, la ora 19.30, cu spectacolul „Mă întorc de departe", de Claudine Galea, regia Theo Herghelegiu. Bilete se pun în vânzare începând de marţi, 25 septembrie, la ora 11.30. Odeonul a anunţat ca premiere în 2012 spectacolele „Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită", în regia lui Dragoş Galgoţiu, „Înainte să înceapă", în regia lui Peter Kerek. În 2013 vor monta la Odeon regizorii Dinu Cernescu - „Un tramvai numit dorinţă", Alexandru Dabija - „Titanic vals" şi Mara Roşu - „Dona Juana". 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite