Premianţii Galei Uniunii Teatrale din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai buni creatori de teatru ai anului 2009 au fost recompensaţi, aseară, cu Premiile Uniunii Teatrale din România (UNITER), cele mai importante distincţii din lumea artelor spectacolului. Din cauza crizei financiare, evenimentul a fost transmis, pentru al doilea an consecutiv, din Studioul 3 al Televiziunii Române.

Soprana Felicia Filip a oferit primul moment artistic al serii, cântând melodia trupei Queen, „The Show Must Go On", marcând 20 de ani de la înfiinţarea UNITER. La categoria „Debut" a fost desemnată câştigătoare Crina Semciuc, pentru rolul Lenei din spectacolul „Leonce şi Lena", montat de Horaţiu Mălăele la Teatrul de Comedie din Bucureşti. Ea a concurat cu David Schwartz, nominalizat pentru regia spectacolului „România, te pup!", de la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri" din Iaşi, şi cu Cristina Florea, pentru rolul „Tyler" din spectacolul „Nişte fete", producţie a Teatrului „George Ciprian" din Buzău.

Principesa Margareta, blocată în aeroport

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar i-a fost acordat Anei Ciontea, pentru rolul din spectacolul „Un duel", de la Teatrul Naţional din Bucureşti. Ea le-a surclasat pe Catrinel Dumitrescu („Else" în spectacolul „Aniversarea", de la Nottara) şi Emilia Popescu pentru rolul din spectacolul „Casa Zoikăi", de la Comedie.

Cel mai bun actor în rol secundar din 2009 a fost desemnat Vlad Ivanov. În ciuda ploii, nume cunoscute ale scenei au fost prezente la eveniment, printre acestea aflându-se actriţa Virginia Mirea, criticul literar Dan C. Mihăilescu, Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca" din Sibiu, scenograful Dragoş Buhagiar, actorii Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, Ilinca Goia, Emil Hossu şi Catrinel Dumitrescu.

Principesa Margareta şi Principele Radu ai României nu au mai participat aseară la Gală, la fel ca în ceilalţi ani, pentru a oferi Premiul „Piesa anului", acordat sub egida şi cu sprijinul Casei Regale a României. Potrivit lui Ion Caramitru, cele două Alteţe Regale s-ar fi aflat blocate într-un aeroport. Premiul „Piesa anului 2009", pentru „Jack Lunetistul", de Radu Macrinici, a fost înmânat dramaturgului de către arhiducesa Maria de Habsburg.

Distincţii speciale

În cadrul Galei, premiile pentru întreaga activitate, acordate de Senatul UNITER, au fost înmânate actriţei Tatiana Iekel, actorului Mircea Andreescu, scenografului Andrei Both şi regizorului Mircea Cornişteanu. Premiul de excelenţă al UNITER a ajuns la Silviu Purcărete (regizor şi scenarist), Helmut Stürmer (scenograf-decor), Lia Manţoc (scenograf-costume), Vasile Şirli (compozitor), Andu Dumitrescu (scenograf-efecte video), pentru impactul internaţional al spectacolului „Faust" la Festivalul Edinburgh 2009.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite