Premianţii avangardei teatrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Afrim, Coca Bloos şi spectacolul "Mantaua", printre câştigătorii festivalului "Atelier" Premiile celei de-a XVI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru "Atelier" au fost

Radu Afrim, Coca Bloos şi spectacolul "Mantaua", printre câştigătorii festivalului "Atelier"

Premiile celei de-a XVI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru "Atelier" au fost decernate, duminică seara, în foaierul Teatrului Municipal din Baia Mare.

Bulgarii ne-au dominat chiar la noi acasă, pe terenul teatrului, câştigând cel mai important trofeu al evenimentului. Marele premiu a revenit spectacolului "Mantaua", prezentat de Credo Theatre din Sofia. Cel mai vechi festival de teatru din România a coborât cortina, după 20 de reprezentaţii, susţinute de 200 de actori.

Timp de opt zile, Baia Mare a fost scena teatrului neconvenţional, pe care au urcat artişti din Austria, Franţa, Ungaria, Japonia, Bulgaria, Anglia şi România. Este cel mai important festival de avangardă şi teatru experimental din România, combinând noţiuni precum teatru-dans, gestual, poetic, instrumental, pantomimă, metateatru, teatru burlesc sau teatru cu obiecte.

Pe lângă spectacolele de teatru sau de dans, din program au făcut parte şi o serie de ateliere de dramaturgie, colocvii şi conferinţe sau lansări de carte. Ediţia din acest an a "Atelierului" a avut două direcţii tematice: una regizorală, a cărei personalitate centrală a fost Radu Afrim, şi una repertorială, având în prim-plan "Teatrul 74" din Târgu Mureş.

Adriana Grand a obţinut premiul pentru cea mai bună scenografie realizată la spectacolele "Caligula" şi "Portugalia".

În schimb, premiul pentru cea mai bună coregrafie i-a fost acordat japonezului Hikaru Otsubo, pentru spectacolul "Visul marelui arbore".

Câştigătorii galei

Cea mai bună actriţă: Coca Bloos pentru rolul Tanti Hanek din spectacolul "Povestiri despre nebunia (noastră) cea de toate zilele", Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ;

Cel mai bun actor: George Costin pentru rolul Caligula din spectacolul "Caligula" Teatrul Municipal Baia Mare;

Cel mai bun regizor: Victor Ioan Frunză pentru spectacolele "Caligula" şi "Portugalia", Teatrul Municipa Baia Mare;

Premiul special al juriului: regizorului Radu Afrim, pentru trei spectacole prezentate în festival;

Marele premiu "Atelier": pentru cel mai bun spectacol "Mantaua", Teatrul Credo din Sofia.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite