Povestea românilor de la Premiile Creative Emmy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragoş Stanomir, laureat  pentru cel mai bun sunet, Adina Bucur şi Şerban Porupcă, nominalizaţi şi ei la prestigioasele distincţii americane pentru televiziune, vorbesc despre colaborarea cu Kevin Costner.

Românii Dragoş Stanomir, Şerban Porupcă şi Adina Bucur au lucrat pentru miniserialul de televiziune „Hatfields & McCoys", cu Kevin Costner în rolul principal, difuzat pe 28, 29 şi 30 mai de History Channel şi produs de Castel Film.

Primul episod al „Hatfields & McCoys" a fost urmărit de peste 13 milioane de telespectatori, fiind programul non-sport cu audienţa cea mai mare pentru televiziunile prin cablu din State. Premiile Creative Arts Emmy, o categorie a celebrelor Emmy, premiază reuşitele tehnice în producţiile de televiziune. Dragoş Stanomir a fost recompensat sâmbătă seară la ceremonia de la Los Angeles cu Premiul pentru cel mai bun mixaj de sunet, în timp ce Şerban Porupcă şi Adina Bucur au fost nominalizaţi pentru cea mai bună scenografie, respectiv cele mai bune costume. Este pentru prima dată când tehnicienii români de film sunt recunoscuţi internaţional.

O combinaţie de lavaliere şi microfoane

O poveste despre Războiul Civil American, miniseria tv „Hatfields & McCoys" a fost filmată în România şi este a doua producţie despre Războiul Civil care s-a filmat aici, după lungmetrajul „Cold Mountain", cu Nicole Kidman. „Provocarea au fost scenele când erau şi împuşcături, şi dialog", îşi aminteşte Dragoş Stanomir.

Stanomir are 45 de ani şi s-a format la Castel Film, unde l-a avut profesor pe Tiberiu Borcoman - „el mi-a trezit pasiunea pentru sunet, era un tipicar, un perfecţionist". „Ca sunetul să se audă bine, am folosit o combinaţie de lavaliere şi microfoane", povesteşte Dragoş Stanomir. Acelaşi lucru l-a făcut pentru „Hârtia va fi albastră", film despre Revoluţia din '89, regizat de Radu Muntean.

„Atunci s-a folosit sută la sută sunetul de la filmare, nu a fost nicio secundă de postsincron", adaugă Stanomir, care  a primit un Gopo în ţară pentru sunetul de la „Hârtia va fi albastră". Glumeşte şi se întoarce la „Hatfields & McCoys": „Filmările exterioare au fost mai uşoare. Una e când faci un western şi filmezi în mijlocul oraşelor şi se aud camioanele, şi alta e când filmezi lângă Zărneşti, departe de civilizaţie şi doar avioanele te mai deranjează din când în când".

Şi-a sărbătorit ziua alături de Kevin Costner

„Fiind un film de epocă, unde acţiunea se petrecea în America anilor 1850-1911, munca noastră s-a bazat mai ales pe documentare", povesteşte Adina Bucur, nominalizată la Emmy Creative la categoria Cele mai bune costume. Pentru miniseria de televiziune, Adina Bucur a îmbrăcat peste 80 de actori cu care a lucrat direct. „Actorii au nevoie şi de intimitate, şi de ajutor, trebuie să ştii cum să te faci plăcut", spune românca. „Când construieşti un costum de la zero trebuie să-i dai şi viaţă... Începi cu el destul de curat, şi ajungi să-l ai împuşcat şi plin de sânge", îşi aminteşte Adina Bucur, şi în voce i se simte zâmbetul. Şi-a sărbătorit ziua de naştere la filmări şi s-a bucurat când Kevin Costner a vrut să fie prezent.

200 de filme americane produse de români

200 de filme şi seriale de televiziune a produs Castel Film până în prezent, majoritatea pentru Statele Unite. „Sunt mai multe motive pentru care americanii ne aleg: avem o infrastructură bună, oameni foarte bine pregătiţi şi costuri de producţie satisfăcătoare, avem şi locuri potrivite pentru filmări exterioare", explică Bogdan Moncea, de la casa de producţie care în prezent lucrează la un proiect cu actorul american Jon Voight.

Din ce în ce mai mulţi români sunt activi pe piaţa de film internaţională: operatorul Mihai Mălaimare jr., care a filmat „The Master", regizat pe Paul Anderson, actriţa Anamaria Marinca, Alex Trăilă, producător pentru Festivalul de Film de la Sarajevo, operatorul Oleg Mutu, care filmează pentru Serghei Losnitza, şi Erwin Schmidt, producătorul lui Wim Wenders.

"Provocarea au fost scenele când erau şi împuşcături, şi dialog."
Dragoş Stanomir sunetist

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite