Portret de erou: Nelson Mandela

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Richard Stengel urmăreşte destinul primului preşedinte sud-african ales democratic după 27 de ani de închisoare. „Calea lui Mandela. 15 lecţii despre viaţă, iubire şi curaj“, de Richard Stengel, volum publicat de Editura Curtea Veche, pune sub lupă o personalitate legendară.

Autorul volumului, editor la prestigioasa revistă „Time", s-a documentat ani întregi, după ce în 1993 a colaborat cu Nelson Mandela la scrierea autobiografiei acestuia, iar trei ani mai târziu a fost coproducătorul documentarului „Mandela", nominalizat la Premiul Oscar.

Mondialul african s-a născut în celula lui Nelson Mandela

Africa de Sud, între adevăr şi legendă

Richard Stengel îşi asumă o premisă explicită: ­„Nelson Mandela este probabil ultimul erou pur-sânge de pe planetă. El este simbolul sacrificiului şi al dreptăţii, fiind venerat precum un sfânt de milioane de oameni. (...) Viaţa lui Mandela constituie un model nu doar pentru vremurile noastre, ci şi pentru toate timpurile. Lecţiile pe care urmează să le citiţi sunt cele pe care am credinţa că le-a învăţat nu doar în închisoare, ci de-a lungul întregii sale vieţi. Acestea sunt lucrurile care au făcut din el un conducător şi o fiinţă umană exemplară".

În 1962, la 44 ani, militantul împotriva apartheidului Nelson Mandela, lider al facţiunii armate a Congresului Naţional African, a fost arestat, acuzat de sabotaj şi condamnat la închisoare pe viaţă. A petrecut în detenţie 27 de ani, până în 1990.

Intolerant cu intoleranţa

Revoluţionarul avântat, remarcă autorului, s-a transformat în lunga perioadă de carceră într-un înţelept dornic de reconciliere şi într-un „om de stat cumpătat". Democraţia multirasială instaurată după 1990 a fost câştigul fundamental datorită căruia, în 1994, ­Nelson Mandela a devenit primul preşedinte democratic ales al Africii de Sud.

image

Farmecul personal şi puterea de convingere i-au netezit drumul politic. Venerat în Africa, a rămas o personalitate de anvergură ce refuză calificativul de legendă vie. Intolerant cu intoleranţa, eliberatorul a învăţat în primul rând din experienţa carcerei şi a luptat nu numai pentru drepturile omului, ci şi împotriva prejudecăţilor.

A susţinut că SIDA nu trebuie ascunsă, ci combătută, dezvăluind că ea a fost cauza morţii fiului său cel mare. Portretul conturat în acest volum îi pună în lumină destinul politic şi destinul uman, subliniindu-i contradicţiile şi nuanţele.

Cele 15 lecţii de viaţă

1. Curajul nu înseamnă absenţa fricii.
2. Fii cumpătat.
3. Deschide calea pentru ceilalţi.
4. Îndrumă-i stând în spatele lor.
5. Fii prezentabil.
6. Cel mai important este să ai un principiu - restul este doar tactică.
7. Descoperă binele din ceilalţi.
8. Cunoaşte-ţi adversarul.
9. Ţine-ţi rivalii aproape.
10. Trebuie să ştii când să spui „nu".
11. Gândeşte pe termen lung.
12. Dragostea face diferenţa.
13. Renunţarea este o altă metodă de a conduce.
14. Întotdeauna ia în considerare ambele variante.
15. Găseşte-ţi propria grădină.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite