Politica a ucis cultura din agenda parlamentarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teodor Meleşcanu n-a mai fost la cinema de cinci ani. Cozmin Guşă merge la teatru mai mult tras de mânecă. Adrian Cioroianu caută pe marele ecran SF-urile cu eroi supranaturali. Mihai

Teodor Meleşcanu n-a mai fost la cinema de cinci ani. Cozmin Guşă merge la teatru mai mult tras de mânecă. Adrian Cioroianu caută pe marele ecran SF-urile cu eroi supranaturali. Mihai Mălaimare, directorul Teatrului Masca, joacă teatru, dar nu merge la spectacolele "concurenţei". Roberta Anastase n-are timp nici de teatru, nici de film. Politicienii s-au obişnuit să-şi trădeze nevoile spirituale. Văd prea puţine filme şi piese de teatru, dar şi le amintesc pe cele bune.

Fostul preşedinte al României este văzut frecvent la Operă, Ateneu, dar şi la expoziţii. De-a lungul timpului, a primit multe cadouri în ramă, semnate de artişti celebri: Piliuţă, Baba, Guguianu, Vasile Grigore. O admiră pe balerina Alina Cojocaru şi nu ratează spectacolele mari de operă, unde ştie că prestaţia artiştilor nu trebuie întreruptă prea des de aplauze. Meloman disciplinat, Ion Iliescu nu aplaudă niciodată între părţile unei arii. Printre piesele de teatru care i-au rămas în minte se numără "Crimă pentru pământ", regia Grigore Gonţa, "Burghezul gentilom", regia Petrică Ionescu, la Teatrul Naţional din Bucureşti. A revăzut "Regina mamă", cu Olga Tudorache, dar şi "Revizorul", regia Horaţiu Mălăele, la Teatrul de Comedie.

Cioroianu a văzut X-Men 3

Pe senatorul PNL Adrian Cioroianu îl destind, în weekend, blockbusterele cu supereroi şi filmele care nu-i pun prea multe probleme intelectuale. Marile provocări le acceptă în intimitate. Digeră filmele de artă pe DVD, acasă, în fotoliu. "Aleg filmul dacă vreau să uit de probleme. La cinema mă duc mai des, de multe ori cu băieţelul meu, la desene animate. În ultima vreme am văzut <> şi <> , dar şi filmele despre revoluţie ale regizorilor români. <> , de Corneliu Porumboiu a fost mai aproape de gustul meu". Cioroianu recomandă şi piesa de teatru "Henric al IV-lea", de la Bulandra, cu Marcel Iureş, actorul său preferat.

Meleşcanu, cinci ani fără cinema

"Mi-e ruşine să spun, dar n-am mai fost la teatru de multă vreme. Mi-au rămas în minte <> , <> şi <> , toate, la Teatrul Naţional din Bucureşti. La cinema, cred că n-am mai fost de vreo cinci ani, iar la televizor nu prea prind filme cap-coadă. Mă deranjează că multe înlocuiesc intriga şi naraţiunea cu scene violente", ne-a declarat Teodor Meleşcanu. Politicianul crede că sunt extraordinari Radu Beligan, Ştefan Iordache, Medeea Marinescu şi celebrul cuplu Damian Crâşmaru-Carmen Stănescu. Îi mai plac Marcello Mastroianni şi Vittorio Gassman.

În ultima vreme, deputatul Cozmin Guşă a ratat sistematic filmele noi, chiar şi pe cele româneşti multipremiate: "Nu m-au atras. Toate au fost cu <<`89>> . Ba a fost revoluţie, ba a fost lovitură de stat. Mă plictisesc lucrurile astea, când eu ştiu exact ce a fost". La teatru merge de două ori pe lună, la insistenţele soţiei. Doar aşa a reuşit să vadă la Naţionalul bucureştean "Dansând pentru zeul păgân", cu Gheorghe Dinică pe afiş, dar nu i-a plăcut deloc. L-a amuzat în schimb "O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu", spectacol regizat de Alexandru Tocilescu, la Teatrul Mic. "La ce filme sunt acum pe ecrane, mai bine deschid o carte. Acum citesc <> , de Noam Chomsky", spune politicianul.

Mălaimare, impresionat de bătăuşul Jet Li

Deputatul Mihai Mălaimare, directorul Teatrului Masca, crede că politicienii merg la teatru mai mult atunci când sunt invitaţi. "N-am văzut niciun politician cu care să mă trezesc că a cumpărat un bilet din proprie iniţiativă. Mărturisesc că nici eu nu prea mă duc, în afara Teatrului Masca. La cinema prefer multiplexurile, pentru că sunt mai civilizate". Două filme cu eroi l-au entuziasmat: "The Hero", cu Jet Li şi "Ultimul samurai", cu Tom Cruise. Regizorul Mihai Mălaimare vrea să monteze "Hamlet" fără cuvinte, la Masca, să slăbească 10 kg şi să reia one-man- show-ul "Actorul".

Deputata PD Roberta Anastase nu are timp de nimic. Nu ştie ce filme sunt pe ecrane sau ce piese se joacă pe scenele româneşti. "Sunt plecată aproape non-stop în străinătate şi n-am când să merg. Prefer ştirile la televizor. Ultimul film pe care l-am revăzut, pentru a patra sau a cincea oară, a fost <> , cu Dustin Hoffman şi Tom Cruise. Îmi mai place şi Jack Nickolson". Roberta Anastase se consolează citind: "Nu mă pot dezlipi de <> , traduse în română".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite