Poetul pasionat de fotografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Cărtărescu sau Mircea Nedelciu s-au lăsat fotografiaţi în ipostaze familiare de către prietenul şi colegul lor de generaţie, Florin Iaru. Vernisajul expoziţiei care include fotografii făcute de poet unor personalităţi culturale, dar și unor oameni obișnuiţi va avea loc mâine, 1 septembrie.

Seria de imagini surprinse de scriitorul Florin Iaru, 16 la număr, va fi publicată integral în numărul 4 al revistei „Punctum", coordonată de fotograful Cosmin Bumbuţ. Expoziţia de fotografie va avea vernisajul la 1 septembrie, de la ora 18.30, la Librăria Engleză Anthony Frost din Bucureşti şi va putea fi vizitată până la finalul lunii. Printre instantaneele realizate de Iaru se numără portretele valoroase ale unor scriitori precum Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei, Mircea Nedelciu sau poetul Eugen Suciu.

Despre acestea, Florin Iaru spune: „Cele mai interesante imagini au fost cele cu prietenii mei - Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei sau Mircea Nedelciu. Mergeam la Cenaclul de Luni şi în atelierul pictorului Ion Dumitriu, iar eu îmi luam mereu aparatul cu mine. Dacă nu aveam lumină, stăteam sprijinit într‑un colţ ca să pot face poze." Scriitorii s-au lăsat uşor fotografiaţi: „Credeau că fotografiez bine, pentru că le făceam poze mari... Şi mai târziu au ştiut că e unul cu ei care căra aparatul după el", a mărturisit Iaru pentru „Adevărul".

„Oamenilor pe care îi admiri le faci pe plac"

Cât priveşte pasiunea sa pentru fotografie, scriitorul povesteşte autoironic că, în cele din urmă, aceasta s-a dovedit a fi „doar un hobby". A început să fotografieze încă de la 12-13 ani, mai întâi cu „un aparat de plastic cu burduf de plastic", apoi cu „o Smenă" şi, în cele din urmă, cu „un Zenit cu obiectiv Helios 2/58".

Pentru a face publice fotografiile din „Punctum", Florin Iaru s-a lăsat convins de Cosmin Bumbuţ, un fotograf pe care îl admiră. „Oamenilor pe care îi admiri le faci pe plac. Dar l-am şi chinuit, pe legea mea!" Bumbuţ a avut ideea proiectului încă din luna iunie: „M-am întâlnit cu Florin Iaru de mai multe ori. S-a lăsat uşor", spune, glumind, Cosmin Bumbuţ. Numărul 4 al revistei conţine şi un interviu amplu cu Florin Iaru, realizat de Elena Stancu. Cosmin Bumbuţ semnează el însuşi un interviu video cu scriitorul, care va fi încărcat pe site-ul revistei miercuri, în ziua vernisajului.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite