Poetul Cristian Popescu e inca aici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii oameni, putini, ce-i drept, au puterea de a ramane vii si dupa ce trec pragul spre o alta lume. Semnele venite de la ei rasar te miri cum si nu te lasa sa-i uiti. Amintirea poetului Cristian

Unii oameni, putini, ce-i drept, au puterea de a ramane vii si dupa ce trec pragul spre o alta lume. Semnele venite de la ei rasar te miri cum si nu te lasa sa-i uiti. Amintirea poetului Cristian Popescu circula prin Bucuresti cu tramvaiul, urca pe scena de la Teatrul Odeon si se lasa descoperita in texte inedite descoperite in biblioteci. Cu un simt special pentru teatru, Cristian Popescu a colaborat la scrierea scenariilor pentru spectacolele ...au pus catuse florilor dupa Fernando Arrabal si La Tiganci dupa Mircea Eliade, amandoua in regia lui Alexander Hausvater, la Teatrul Odeon. Ultimul se joaca si azi, din cand in cand, spre incantarea unui public alcatuit in buna parte din fani, care stiu replicile si scenele pe dinafara. Actorii care rostesc cuvintele inventate de Cristian Popescu, adevarate poeme in proza inspirate din Eliade, au alcatuit anul trecut, sub coordonarea colegului lor Mugur Arvunescu, volumul La Tiganci cu Popescu, dedicat memoriei poetului pe care il simt si azi printre ei. Alti actori au acceptat sa schimbe scena pe... un tramvai, cu care circula prin Bucuresti atragand atentia trecatorilor care afla astfel ca a existat un poet numit Popescu, traitor in acelasi oras cu ei. Spectacolul Un tramvai numit Popescu, semnat de Gavriil Pinte, a fost produs de Departamentul Teatru al Societatii Romane de Radiodifuziune, in colaborare cu ARCUB si RATB, iar doritorii pot urca in tramvaiul unde se povesteste viata poetului in fiecare duminica, la ora 15.00, cu plecare din statia Sf. Gheorghe. Incepand de duminica trecuta, la Muzeul Literaturii Romane este deschisa si o expozitie dedicata poetului, expozitie ce va putea fi vazuta si in foaierul salii de concerte "Mihail Jora" a SRR, in perioada 19 februarie - 15 martie.
Texte inedite in ALIA
Revista Adevarul literar si artistic, editata de cotidianul Adevarul, unde poetul Cristian Popescu a fost angajat in ultimii ani de viata, publica in numarul din aceasta saptamana doua texte inedite descoperite si comentate de Mihai Iovanel. La Paraschivoiu este o schita asupra careia poetul a revenit de mai multe ori, iar Florentina - un mic scenariu teatral pentru o actrita si cateva "marionete mari cu sfori". Textelor li se adauga doua fotografii rare si un desen al poetului purtand mentiunea in creion "Poetul Popescu rastignit pe propria sa viata". Comentariul tanarului critic literar se incheie astfel: "Lumea literaturii lui Cristian Popescu ne este aproape; Cristian Popescu traieste prin paginile pe care le-a lasat. Sunt doua motive pentru ca in fata propozitiei "pe 21 februarie se implinesc 10 ani de la moartea lui Cristian Popescu" strangerea de inima sa fie mai putin dureroasa".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite