Doina Uricariu, noul director al ICR New York: „Nu sunt adepta facţiunilor în cutură. Cred în construcţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Corina Şuteu şi Oana Radu au demisionat săptămâna trecută de la conducerea instituţiei în semn de protest faţă de programul noului preşedinte al ICR, Andrei Marga, ICR a desemnat-o în funcţia de director pe Doina Uricariu. Poeta trăieşte din 1999 la New York şi are dublă-cetăţienie.

„Schimbarea politică este un lucru care se petrece dintodeauna la noi, dar şi în toată lumea. Am fost şi consilier personal pe cultură al primului-ministru Călin Popescu Tăriceanu şi mi-am dat demisia când n-a mai fost în funcţie", a declarat, pentru „Adevărul“, Doina Uricariu referindu-se la momentul prelurării conducerii ICR New York.

Recent, Horia Roman-Patapievici a demisionat din funcţia de preşedinte al ICR, când insituţia a fost trecută de la Preşedinţie în subordinea Senatului, iar la conducere a venit fostul ministru de externe Andrei Marga.

„Nu sunt adepta facţiunilor în cultură. Cred în construcţie", a mai precizat Uricariu.

„Am sa iau tot programul care exista deja şi voi încerca să păstrez ce e bun. Aş vrea să deschid şi o nouă dimensiune, să includ şi zona ştiinţifică, unde avem personalităţi extraordinare. La New York există o şcoală de matematicieni români excepţionali, există nume în arhitectură, în biologie... Apoi, fiind o mare iubitoare de artă plastică, îmi doresc să fie invitaţi artişti cât mai mulţi şi nu doar la Institut, ci şi în galeriile new-yorkeze, pe care le cunosc foarte bine. De asemenea, intenţionez să realizez un parteneriat cu Brooklyn Academy of Music".

Doina Uricariu trăieşte din 1999 la New York are dublă-cetăţienie. În vârstă de 52 de ani, este cunoscută ca poetă şi eseistă, fiind semnatara mai multor studii, printre care unele despre Kierkegaard şi Cioran. Şi-a luat doctoratul cu o teză despre Nichita Stănescu. Uricariu este Cavaler al Ordinului Serviciul Credincios pentru creaţie şi activitate în domeniul culturii.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite