"Pietre de temelie creştină în Bucovina", o expoziţie despre valorile uitate ale Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu 12 ani în urmă prindea pentru prima oară în peliculă o biserică din Bucovina, încurajat de ideea că ar putea transforma imaginea în document istoric. şase ani mai târziu, în anul 2000,

Cu 12 ani în urmă prindea pentru prima oară în peliculă o biserică din Bucovina, încurajat de ideea că ar putea transforma imaginea în document istoric.
şase ani mai târziu, în anul 2000, fotograful Marius Vasiliu inaugura, la Veneţia, expoziţia "Pietre de temelie creştină în Bucovina". După ce ochi europeni au iscodit frânturile de realitate românească, în Italia, la Padova, Milano, Roma, în Ungaria, la Budapesta, în Franţa, la Lille, în Ucraina şi la Chişinău, a venit şi rândul românilor să-şi redescopere comorile. Începând de ieri, expoziţia, care şi-a păstrat numele, îi uimeşte prin frumuseţea detaliului şi pe suceveni. 174 de instantanee realizate de Marius Vasiliu, directorul Terra Design din Gura Humorului, au surprins esenţa monumentelor sucevene, reproducând scene din pictura murală interioară şi exterioară. În drumul său pe la monumentele din Moldova, Marius Vasiliu a fost frapat şi de iresponsabilitatea cu care administratorii rezolvă problemele monumentelor unicat: "Ce mă doare foarte mult nu este atât degradarea firească a acestor construcţii care au fost ridicate acum câteva sute de ani, cât intervenţiile nefericite asupra structurii lor. Reabilitările făcute cu bune intenţii sunt, de fapt, nişte soluţii de compromis, care sluţesc aceste monumente. Am văzut biserici de lemn cu acoperiş de tablă sau învelite cu scândură...", ne-a declarat fotograful. "Nu mă consider un fotograf profesionist, ci un amator preocupat de această temă a valorilor uitate ale Bucovinei. De aceea am încercat să scot din umbra unor mănăstiri şi biserici celebre ale Moldovei şi multe biserici de lemn, la fel de spectaculoase, adevărate bijuterii", spune Marius Vasiliu. Această sinteză a artei bisericeşti din nordul Moldovei va fi adusă şi la Bucureşti, anul acesta, şi va avea ca spaţiu de expoziţie Palatul Parlamentului. Emil Ursu, directorul Complexului Muzeal Bucovina, gazda expoziţiei, intenţionează să ducă "Pietre de temelie creştină în Bucovina" şi în Germania şi Polonia. La expoziţia inaugurată ieri a participat şi ministrul culturii şi cultelor, Adrian Iorgulescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite