Pictorii români dau din coate să câştige mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din ce trăiesc artiştii plastici români dacă nu-şi vând lucrările? Unii artişti plastici trăiesc doar din ceea ce fac şi din ceea ce au învăţat la facultate. Alţii îşi mai

Din ce trăiesc artiştii plastici români dacă nu-şi vând lucrările?

Unii artişti plastici trăiesc doar din ceea ce fac şi din ceea ce au învăţat la facultate. Alţii îşi mai rotunjesc veniturile cu un al doilea loc de muncă. Nu pot juca în telenovele, ca actorii, sau să cânte la nunţi. Nu pot apărea pe cutiile de margarină sau în reclamele la detergenţi, pentru că nu sunt vedete. Supravieţuiesc fie din lucrările pe care le vând, fie găsesc alte surse de venit: cercetare, burse, amenajări interioare sau chiar operatorie telefonie...

Pictoriţa Suzana Dan crede că succesul în artă este efemer. "Sunt artişti care au noroc şi alţii care au mai puţin". Şi în această breaslă există termenul "modă": sunt artişti în trend şi unii care nu mai sunt la modă. Astăzi poţi să ai succes, mâine, nu. Suzana Dan nu se sfieşte să spună că e interesată de mai multe domenii din artă, nu doar de pictură, care reprezintă principala sursă de venit. A lucrat într-o vreme în cercetare, la Institutul de la Măgurele. "Întotdeauna există abordarea aceasta a compromisului în viaţa fiecăruia. Mulţi consideră că fac un compromis în momentul în care trăiesc din altceva decât din artă. Eu am o părere un pic diferită. La fel de bine cum ştiu să pictez, am cunoştinţe de restaurare sau grafică, de la şcoala de artă. Ca artist trăiesc din vânzarea lucrărilor mele, însă lucrez şi la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, la departamentul curatorie. Am şi această sursă de venit lunară... Sau din participările la diferite festivaluri". Pictorul Gili Mocanu trăieşte exclusiv din ceea ce face. "Vând lucrările sau nu le vând. Ăsta este venitul, din lucrări. Dacă nu vând, înseamnă că nu am venit", apreciază Gili Mocanu. Deşi spune că nu câştigă cine ştie ce, e de părere că "aşa am început şi aşa continui". Sunt şi artişti care deţin propria afacere. Pictorul Zamfir Dumitrescu, fostul preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici, dar şi posesorul unei cărţi de vizită pe care scrie parlamentar, este proprietarul unei galerii de artă. Sculptorul Alexandru Ghilduş este, la rândul său, preşedintele unei case de licitaţii.

Bani din seminarii şi burse

Tinerii artişti se zbat să îşi vândă lucrările şi încearcă să facă economii. Artistul vizual Vlad Nancă nu cheltuieşte pe extravaganţe inutile. "Mai câştig şi din participări la seminarii sau din rezidenţele artistice, adică burse". "Ultima mea rezidenţă a fost la Castelul Solitude, din Stuttgart, unde are rezidenţă şi Mircea Cărtărescu", mărturiseşte Vlad Nancă. Bursa este de 1.000 de euro pe lună. O rezidenţă poate să dureze între o săptămână şi doi sau trei ani. "Am prieteni care îşi vând lucrări cu preţuri între 10.000 şi 30.000 de euro. Atâta vreme cât îţi foloseşti creativitatea cu inteligenţă, poţi să câştigi bine. Sigur că se poate trăi din ceea ce faci, dar depinde cum vrei să trăieşti. De exemplu, cunosc artişti operatori la un call-center sau care fac amenajări interioare", apreciază Vlad Nancă. Pictorul Vasile Murivale nici nu concepe să nu vândă lucrările sale. "Trebuie să vând. Mă dau peste cap să supravieţuiesc".

Venit de artist: 1.000 de euro pe lună

Cum trăieşte Murivale doar din arta sa? "Expun în Hanul cu Tei din Bucureşti, în toate galeriile Uniunii Artiştilor Plastici pânze mari sau mici. Abordez orice temă". Artistul se întreţine de 20 de ani din pictură. A fost şi profesor universitar, însă nu a trăit "ca profesor. Din contră, mi-a mâncat timpul. Trăiesc cât să pot cumpăra din nou materiale pentru pictură, să mă pot hrăni, să pot plăti facturile". Murivale nu ascunde cât câştigă: 1.000 de euro pe lună. "Sunt boier (râde). Acolo unde s-a vândut o lucrare, mai duc una. La Hanul cu Tei am 50 de lucrări".

Trebuie să fii ca evreul. Să faci cumva să vinzi. Am vândut o lucrare chiar şi pe stradă. O doamnă din Tel Aviv m-a întrebat cât costă. <<100 de euro>> , i-am răspuns. Dar 70 e bine? Da, e bine. A cumpărat-o. Şi m-am simţit foarte bine. Totuşi, nu trebuie să facem artă doar pentru muzeu sau apartament. Eu fac şi pentru că mă eliberez.
Vasile Murivale
pictor

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite