Pianistul Radu Lupu, lăudat pe blogul The Guardian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blogul prestigiosului cotidian The Guardian scrie despre Radu Lupu că „atinge clapele aşa cum numai Brahms însuşi ar fi făcut-o", după concertul susţinut duminică la Festivalul de muzică claiscă de la Lucerna (Elveţia).

Pianistul de origine română Radu Lupu care locuieşte în prezent în Elveţia a interpretat sâmbătă şi duminică Concertul nr. 1 de Johannes Brahms alături de Orchestra Festivalului de la Lucerna, sub bagheta cunoscutului dirijor Claudio Abbado.

„Dacă sâmbătă Radu Lupu nu a strălucit, duminică a fost magic", scrie pe blogul său jurnalistul Tom Service de la The Guardian.

Service notează cu subtilitate diferenţa de stare şi calitate de la o zi la alta şi concluzionază că în seara concertului de duminică Radu Lupu a „atins clapele aşa cum numai Brahms însuşi ar fi făcut-o".

„Radu Lupu i-a luat locul lui Hélène Grimaud pentru interpretarea Concertului nr.1 de Brahms, dirijat de Abbado", povesteşte jurnalistul de la The Guardian, numindu-l pe Radu Lupu un „guru". Lupu a cântat „impecabil".

„Coincidenţă sau nu, a fost ceva brahmsian şi în aspectul fizic al pianistului, de la felul în care stătea la pian până la barba sa", mai scrie Tom Service. „Lupu îl întruchipează pe Brahms omul şi muzicianul de fiecare dată când urcă pe scenă".

Radu Lupu s-a născut în 1945 la Galaţi. A început să studieze pianul la vârsta de 6 ani şi a debutat la 12, cu un program complet compus de el însuşi. A cântat cu orchestre de prestigiu din întreaga lume, printre care Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, el însuşi unul dintre cei mai mari pianişti ai lumii.

Festivalul de muzică clasică de la Lucerna se încheie la 18 septembrie.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite